Prijedor - grad očaja za poštare, vatrogasce i policiju

ZA MNOGE jedan od najboljih albuma irskog sastava U2 svakako je "The Joshua Tree", a jedna od najboljih pjesama treća je po redu "Where the streets have no name". No, dvadeset i jednu godinu nakon tog izdanja čini se kako je upravo Prijedor u BiH grad iz naslova te pjesme.

Naime, u tom gradu više od pedeset posto ulica i trgova nema svog naziva, a ukoliko ga i ima taj naziv nije adekvatan vremenu i prostoru. Kako to već biva na brdovitom Balkanu, svaki problem koji se čini neizrecivo lak, u rukama politike postaje nepremostiva prepreka i sjeme razdora pa se već godinama u tom gradu pokušavaju dogovoriti kako riješiti taj problem. 

Očaj poštara, vatrogasaca i policije 

Radna skupina Skupštine općine ovog grada marljivo je radila protekla četiri mjeseca u rješavanju tog problema, a pred zastupnike lokalne skupštine izašli su s Nacrtom odluke o kriterijima i postupku za određivanje i promjenu prijedorskih ulica i trgova. Dokument dugog naziva trebao je dovesti do konsenzusa političkih stranaka, kako bi ulice napokon dobile svoje nazive.

Unatoč entuzijazmu, posebice lokalnih poštara, policajaca i vatrogasaca, kako bi njihov posao bio znatno olakšan, prijedlog Nacrta nije prošao te je ostavljen za sljedeću političku garnituru nakon lokalnih izbora u listopadu.

Naime, kratka vijest u Nezavisnim novinama kaže kako je od 31 vijećnika, samo njih 14 bilo za donošenje Nacrta. Kako pojašnjavaju stranke srpskog predznaka DNS i SDS, bili su protiv Nacrta, jer je sadržavao kriterij da se ulicama ne daju imena osoba iz proteklog rata.    

Grad u kojemu ulice nemaju imena

Protivnički tabor iz DNS-a i SDS-a tvrdi kako bi se tako "protjerali" heroji proteklog rata, koji su kako kažu, dali život za slobodu grada i Republike Srpske. Prema svemu sudeći Prijedor će ostati do daljnjeg grad kakav je bio i dosad, grad u kojemu ulice nemaju naziva. Barem do sljedeće političke garniture.

Eh da, glazbeni poznavatelji irske grupe tvrde kako je Bono Vox prije 21 godinu, kad je napisao "Where the streets have no name" bio inspiriran idejom o tome kako se u nazivu ulice može prepoznati vjera stanovnika koji žive u njoj. Ironično, zar ne?

I.Ć.
Foto:opstinaprijedor.org

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara