PRIJELOMNA VIJEST Konačno ugašen požar u Notre-Dameu

PRIJELOMNA VIJEST Konačno ugašen požar u Notre-Dameu
Foto: EPA

VATROGASCI su, nakon 16 sati borbe s vatrenom stihijom, napokon u potpunosti ugasili požar u Notre-Dameu. 

CNN je objavio ovu informaciju prenoseći priopćenje gradske vatrogasne postrojbe.

PRATITE LIVE STREAMING IZ PARIZA

Požar u pariškoj katedrali Notre-Dame stavljen je pod kontrolu jutros oko 3 sata, nakon gotovo 9 sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.

Vatra koja je buknula jučer u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac ozlijeđen

Nekoliko sati nakon što je požar stavljen pod kontrolu, počele su stizati informacije kako vatrogasci na mjestu događaja samo paze kako se nešto ne bi opet zapalilo.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

"Najgore je izbjegnuto", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

"Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda", izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.

Simbol Pariza

Katedrala je opisana u klasiku Victora Hugoa "Zvonar crkve Notre-Dame".

"Imam puno prijatelja u inozemstvu i svaki put kad dođu, predložim im da posjete Notre-Dame", rekla je svjedokinja Samantha Silva suznih očiju. 

"Posjetila sam katedralu toliko puta, ali više nikad neće biti isto. Ona je istinski simbol Pariza."

"Zapravo je cijelo krovište nestalo. Ne vidim nade za zgradu", rekao je očevidac Jacek Poltorak gledajući požar s balkona na petom katu zgrade udaljene dva bloka od južne fasade srednjovjekovne katedrale, jedne od najposjećenijih znamenitosti u Francuskoj.

Katedrala je bila usred renoviranja, neki dijelovi su bili pod skelama, a brončane skulpture su premještene zbog radova.

"Istinska tragedija"

Notre-Dame, čija je gradnja započela 1163., smatra se jednim od najljepših primjera francuske gotičke arhitekture. 

Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara. 

"Unutar katedrale se nalazi mnoštvo umjetničkih djela, (...) ovo je istinska tragedija", rekla je novinarima na mjestu događaja gradonačelnica Hidalgo. 

UNESCO je tvitao kako "pomno prati situaciju i podržava Francusku u očuvanju i obnavljanju neprocjenjivog nasljeđa". 

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara