RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

PRIJELOMNA VIJEST Vatrogasci: Notre-Dame se neće srušiti. Požar je pod kontrolom

PRIJELOMNA VIJEST Vatrogasci: Notre-Dame se neće srušiti. Požar je pod kontrolom
Foto: Ruptly, Index

STRAŠAN požar zahvatio je jučer nešto prije 19 sati parišku katedralu Notre-Dame i srušio zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe, što je užasnulo cijelu zemlju.

Vatrogasci su se satima borili s požarom koji je progutao glavni toranj i krov katedrale te su ga tek oko 2 sata ujutro uspjeli staviti pod kontrolu.

Prethodno su objavili da je struktura katedrale ipak spašena te da se čuvena katedrala neće urušiti. "Sada sa sigurnošću možemo reći da je struktura Notre-Damea sačuvana od totalnog uništenja", kazao je izvor za Reuters, a istu izjavu prenosi i agencija AFP. Francuski ministar unutarnjih poslova također je potvrdio da je struktura katedrale očuvana te kazao da se smanjuje intenzitet požara.

Pokrenuta je istraga. Sumnja se da je do požara došlo slučajno.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

"Najgore je izbjegnuto", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

>> RAZVOJ DOGAĐAJA UŽIVO PRATITE OVDJE.

Gusti dim se uzdizao iz katedrale koju gutaju plamenovi, a te potresne snimke izravno su emitirale francuske TV postaje i društvene mreže. Urušili su se toranj i krov katedrale.

"Strašan požar", rekla je gradonačelnica Anne Hidalgo, dok su se tisuće Parižana okupljale na mostovima Ile de la Cite u središtu Pariza, rastuženi uništenjem spomenika upisanog u gene Pariza i Francuske.

Pokušaj spašavanja umjetničkih djela

Vatra koja se širila iznimno brzo zahvatila je krovište gotičke katedrale, rekli su vatrogasci. Buknula je oko 18:50 na skelama krovišta, a početkom večeri srušio se toranj visok 93 metra.

Pokrenuta je specijalna akcija da se pokušaju spasiti umjetnička djela, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Gregoire.

Nitko nije ozlijeđen u požaru, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez.

"Sve se ruši", kazao je jedan policijski časnik.

Simbol Pariza

Katedrala je opisana u klasiku Victora Hugoa "Zvonar crkve Notre-Dame".

"Imam puno prijatelja u inozemstvu i svaki put kad dođu predložim im da posjete Notre-Dame", rekla je svjedokinja Samantha Silva suznih očiju. 

"Posjetila sam katedralu toliko puta, ali više nikada neće biti isto. Ona je istinski simbol Pariza."

"Zapravo je cijelo krovište nestalo. Ne vidim nade za zgradu", rekao je očevidac Jacek Poltorak gledajući požar s balkona na petom katu zgrade udaljene dva bloka od južne fasade srednjovjekovne katedrale, jedne od najposjećenijih znamenitosti u Francuskoj.

Katedrala je bila usred renoviranja, neki dijelovi su bili pod skelama, a brončane skulpture su premještene zbog radova.

Notre-Dame, čija je gradnja započela 1163., smatra se jednim od najljepših primjera francuske gotičke arhitekture. 

Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara. 

"Unutar katedrale se nalazi mnoštvo umjetničkih djela (...) ovo je istinska tragedija", rekla je novinarima na mjestu događaja gradonačelnica Hidalgo. 

UNESCO je tvitao kako "pomno prati situaciju i podržava Francusku u očuvanju i obnavljanju neprocjenjivog nasljeđa". 

RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara