Prijetnje Del Ponte ako u 2005. Karadžić ne bude uhićen

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla Del Ponte zaprijetila je u razgovoru kojeg će u subotu objaviti francuski dnevni list Liberation da će podastrijeti dokumente o neuspjehu NATO-a da uhiti Radovana Karadžića ako on ne bude uhićen tijekom 2005.

"Čekam kraj godine i ako Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne budu uhićeni podastrijet ću dokumente i informacije o tih deset godina neuspješnog traganja, u nadi da će netko moći analizirati i razumjeti taj neuspjeh", rekla je Del Ponte u tom razgovoru čiji je tekst ranije objavljen.

Kritizirajući činjenicu da su dva bivša šefa bosanskih Srba još uvijek na slobodi, deset godina nakon genocida u Srebrenici za koji su optuženi, ona dovodi u pitanje "funkcioniranje NATO-ovih snaga na terenu" u nespješnom Karadžićevom uhićenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Del Ponte podsjeća da su stabilizacijske snage u Bosni prešle pod europsko zapovjedništvo u prosincu 2004., ali da je NATO "zadržao 200 specijalaca za traganje za ratnim zločincima".

"Deset godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma oni ga još nisu uhitili", govori ona u razgovoru za Liberation u kojem također kritizira nedostatak političke volje Beograda da uhiti Ratka Mladića.

Ona je također predbacila i međunarodnoj zajednici da je odgovorna zbog neodostatnih pritisaka na Beograd, dok je izrazila zadovoljstvo pritiscima koje Europska unija vrši na Hrvatsku da izruči odbjeglog generala Antu Gotovinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara