PRIJEVREMENI IZBORI ZA SKUPŠTINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE U NEDJELJU, 18. SIJEČNJA

U nedjelju, 18. siječnja, održat će se prijevremeni izbori za Skupštinu Osječkobaranjske županije. L

U biračke popise upisano je 290.107 birača, a glasat će na 424 izborna mjesta, koja se otvaraju u nedjelju u 7 sati, a zatvaraju u 19 sati.

Broj vijećnika u Županijskoj skupštini bit će 47, a najviše 51, što ovisi o tome hoće li s izbornih listi biti izabrana četiri vijećnika srpske nacionalne manjine.

Ako bi četiri vijećnika srpske manjine bila izabrana s izbornih lista koje prijeđu izborni prag od 5 posto, tada će četvero srpskih predstavnika biti u ukupnoj kvoti od 47 vijećnika.

U slučaju da među izabranim vijećnicima nema dovoljnog broja predstavnika Srba, oni mogu biti izabrani s bilo koje izborne liste koja je prešla izborni prag i to bez obzira na kojem su mjestu na listi bili. U tom bi slučaju Skupština imala više od 47 vijećnika, a najviše 51.

Ako ni na jednoj listi koja prijeđe izborni prag ne bude predstavnika srpske nacionalne manjine, tada bi se raspisali dopunski izbori za njih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mjesta u Skupštini natječe se 16 izbornih lista. Tri su koalicijske: SDP-HNS-Libra-SBHS; HD (Hrvatski demokršćani)-HKDU-HIP; te lista Bebić Vladimir - Treći hrvatski blok/Demokratski savez zelenih/Stranka umirovljenika.

Samostalno na izbore idu HB, SDSS, HSLS, HSP, LS, HDZ, DC, Zeleni Hrvatske, HSU (Hrvatska stranka umirovljenika), HSS, HPS (Hrvatska pučka stranka), Stranka hrvatske ravnice i Nezavisna lista Matije Škulca.

Vlada je raspustila Skupštinu Osječko-baranjske županije u studenom prošle godine jer nije održala sjednicu više od tri mjeseca, a za povjerenicu imenovala Jadranku Nikolov.

Kriza vlasti u osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini počela je u travnju prošle godine kada su 18 vijećnika HDZ-a i četiri iz HSLS-a, koji je bio dio vladajuće koalicije, podnijeli ostavke. Nakon toga su ostavke podnijela i četiri vijećnika HSP-a. Vladajuća koalicija ostala je tako s 25 mandata, a oporba je dobila većinu od 26 vijećnika.

Županijsko izborno povjerenstvo prve neslužbene rezultate izbora imat će u nedjelju oko 22 sata, a prvi izvještaj o odazivu birača objavit će se u 11 sati, te zatim u 16 sati poslije podne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara