Prikazan film B. Žižića "Ružičnjak u Tvrđavi"

U Galeriji "Ružić" u brodskoj Tvrđavi danas je premijerno prikazan dokumentarni film Bogdana Žižića "Ružičnjak u Tvrđavi". L

Riječ je o promidžbenom filmu koji nastoji u cjelinu povezati veliko djelo kipara i slikara Branka Ružića (1919. - 1997.) s kulturno-povijesnim značenjem Slavonskog Broda, posebno brodske Tvrđave, kulturnog spomenika najviše kategorije.

Film je sniman u lipnju ove godine kad je darovnica Branka Ružića rodnom Slavonskom Brodu iz otvorenog spremnikai trajno preseljena u jedinstvene obnovljene prostore u Tvrđavi. Savjetnik na filmu bio je autor postava Galerije "Ružić" prof. Mladen Pejaković, a praizvedbu su priredili grad Brod i Galerija umjetnina.

Film smo naručili jer mislimo kako bi bila šteta ne zabilježiti sve što smo učinili u Tvrđavi, kazao je gradonačelnik Jozo Meter. "Ujedno držimo kako će nam biti od pomoći pri kandidiranju za nastavak obnove Tvrđave u međunarodnim fondovima", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U darovnici Branka Ružića Slavonskom Brodu više je od 400 umjetnina. K tomu Ružić je pod kraj života potaknuo i svoje suvremenike, kipare i slikare, na darivanje djela brodskoj Galeriji koja je tako postala vlasnikom jedinstvene zbirke suvremene hrvatske umjetnosti.

(Hina) xvruž yddZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara