PRIMADONA VLATKA ORŠANIĆ SLAVI 25. OBLJETNICU DJELOVANJA

Operna primadona Vlatka Oršanić proslavit će 29. studenoga "Toscom", glazbenom dramom u tri čina u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) 25. obljetnicu umjetničkog djelovanja.

Svečanosti obljetnice doprinosi i izbor partnera za nastup u HNK, uz sopranisticu Vlatku Oršanić pjevat će američki tenor Jerry Hadley u ulozi Cavaradossija te meksički bariton Armando Mora u ulozi baruna Scarpie, rekao je ravnatelj Opere, Zoran Juranić na današnjoj konferenciji za novinare.

Intendant HNK Mladen Tarbuk, koji će dirigirati "Toscom", napomenuo je da tom predstavom HNK nastavlja suradnju s ostalim hrvatskim operama, jer je riječ o obnovljenoj operi koja je premijerno bila izvedena 2002. u splitskom HNK.

Tako će redatelj "Tosce" u Zagrebu biti Božidar Violić, a autor scenografije Ivo Knezović.

Vlatka Oršanić izrazila je nadu da će predstava biti poticaj za početak nove suradnje, s obzirom da nije puno nastupala u zagrebačkom HNK.

Rekla je da se nada da će subotnja predstava biti uspješna, unatoč teškoćama u njenoj realizaciji, primjerice s pomanjkanjem proba i kašnjenjem partnera.

Vlatka Oršanić (1958., Zabok pokraj Varaždina) pjevanje je počela učiti kao 14-godišnjakinja u Varaždinu kod Ankice Opolsky, a sa 16 se upisala na Akademiju za glazbu u Ljubljani. Diplomirala je 1979., a u Ljubljani je bila i angažirana u Operi Slovenskoga narodnog gledališča.

Nakon usavršavanja u Beču, 1990. u Salzburgu počinje drugi dio njezine karijere koji ju je odveo na ugledne europske scene i festivale. Dvije godine kasnije postala je članicom Državnog teatra u Darmstadtu, a od 1995. je slobodna umjetnica.

U 25-godišnjoj karijeri ta iznimna sopranistica ostvarila je mnoge uloge za koje je višestruko nagrađivana.

Obljetnicu Vlatke Oršanić prati knjižica te izložba o njezinom radu koja će na dan opere biti postavljena u foyeru HNK.

Izložba će se postaviti u Ljubljani i drugim gradovima, gdje će autorica koncertima i recitalima proslaviti 25. obljetnicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara