Primorčevoj protukandidatkinji Sovjetki Režić podmetnuta kaznena prijava

SUTKINJA, Sovjetka Režić, glavna protukandidatkinja Damira Primorca na natječaju za predsjednika splitskog Županijskog suda, ocrnjena je anonimnom kaznenom prijavom. Neposredno prije donošenja odluke članovima sudačkoga vijeća podijeljena je kaznena prijava koja uglednu sutkinju tereti za zlouporabu položaja i ovlasti. Zanimljivo je da je potpisana sa "suci Županijskog suda u Splitu".

Slobodna Dalmacija otkriva kako iza jedinstvene potpore sudačkog vijeća kandidaturi Damira Primorca, brata ministra Dragana Primorca, za predsjednika splitskog Županijskog suda stoji vrlo sporan detalj. List je u posjedu dokumenta koji Sovjetku Režić anonimno sumnjiči da je 2004. godine počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti. Uz to što je bezimena, u cijeloj priči apsurd je i to što je prijava Općinskom državnom odvjetništvu predana samo dan prije sjednice na kojoj se odlučivalo o kandidaturama za predsjednika suda.

Posve je jasno da joj je cilj bio da se izvrši pritisak na sudačko vijeće, odnosno da se optužbama koje se nema vremena provjeriti ocrni profesionalni ugled glavne protukandidatkinje Damira Primorca.

Jedna druga anonimna prijava kao metoda pritiska dogodila se u kolovozu 2004., a njen autor, kako su objavili mediji, bio je upravo Damir Primorac. On je tada prljavom metodom ocrnio uglednog svjetskog genetičara Miroslava Radmana, kako bi bratu ministru osigurao prevlast nad  MEDILS-om. Iako to nikada nije dokazano, pojava nove bezimene prijave u trenutku kada se ambiciozni brat još ambicioznijeg ministra bori za fotelja posve je znakovita.

Medijska kampanja protiv sutkinje Sovjetka Režić kulminirala je u zadnjem broju desno orjentiranog tjednika Fokus. Fotografija sutkinje objavljena je na samoj naslovnici lista, pod optužbom za politiziranje pravosuđa. Sutkinja je prozvana s nacionalističkih i seksističkih pozicija, a oblaćena je i kao laka ženu sklona nemoralu i mlađim muškarcima, te je lažno kvalificira prijateljicom novinara koji ne pišu u interesu kandidature Damira Primorca.

Da bi postao predsjednik Županijskog suda u Splitu, Damiru Primorcu još nedostaje samo formalno imenovanje ministrice pravosuđa. Za njega je glasalo svih osam članova sudačkog vijeća splitskog Županijskog suda, a potporu mu je dao i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, dok je suzdržana bila jedino Sovjetka Režić. Osim Primorca i Režić, za mjesto predsjednika Županijskog suda natjecala se i sutkinja Amara Trgo.

S obzirom na linč kojem je bila izložena ugledna splitska sutkinja i sporne detalje koji se povezuju uz Damira Primorca, riječ skandal zvuči preblago. Vidi li ga premijer Ivo Sanader koji bi trebao dati blagosov imenovanju?

Foto: bperlain

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara