Priopćenje Lošinjske plovidbe u vezi s brodom "Mirna"

HRVASTKI brodar Lošinjska plovidba Brodarstvo d.d. večeras je priopćila da je danas na web stranicama objavljen tekst kojim novinari AsiaPacifica nepotpunim izvještajima sumnjiče hrvatski brod "Mirna" za nepopušten prijevoz balvana unutar indonezijskih voda.

Naime, agencija AP objavila je danas na svojoj web stranici za područje Azije i Pacifika, da je brod "Mirna", pod hrvatskom zastavom, zaustavljen u nedjelju u istočnoj Indoneziji zbog sumnje da prevozi 9.000 kubičnih metara bespravno posječenih debla.

AP također navodi kako se brod s 20 članova posade, čije državljanstvo još nije bilo utvrđeno, nalaze u luci Surabaya, kamo su dopraćeni nakon pokušaja bijega.

Lošinjska plovidba - Brodarstvo d.d. u večerašnjem priopćenju naglašava kako je "pak potpuna istina da je unajmitelj broda (Admiral Shipping - Kuala Lumpur) kasnio sa ishodovanjem i dostavom dozvole za unutarindonezijski transport svoje robe".

" Mirna je na svom ustaljenom prijevozu za stranog unajmitelja od 21. do 29. kolovoza u Teluk Wandamenu (Indonezija) ukrcala 2298 balvana i dobila nalog Admiral Shippinga za isplovljenje.

Deset minuta kasnije, na moru je uz Mirnu pristao agent broda, donio upute za daljnje putovanje i udaljio se, a odmah zatim - pristajanje i pregled zatražio je i ratni brod Indonezijske ratne mornarice", ističe se u priopćenju Lošnijske plovidbe - Brodarstvo.

Kako se dodaje, "zajedničkim otvaranjem i pregledom dozvola časnik indonezijske mornarice i kapetan Mirne su zaključili da je nalog za slijedeće odredište indonezijska luka Manago, ali da unajmitelj u dozvolama nije dostavio i dozvolu brodu za unutarindonezijski prijevoz.

Uspostavljen je kontakt sa agentom broda i unajmiteljem, a do dolaska potrebnih dozvola, indonezijski je ratni brod u uobičajenoj pomorskoj proceduri stavio Mirnu pod svoju kontrolu i otpratio u luku Surrobaya (5 dana navigacije).

Brodarski je agent u luci Surabaya dostavio potrebne papire i započela je procedura provjere valjanosti dokumenata", navodi se u priopćenju.

Lošinjska plovidba - Brodarstvo nadalje naglašava kako "sve navedeno smatra pomorskim birokratskim problemom, uz vjerojatni nemar i zaboravnost agenta broda i stranog unajmitelja, u čijoj su obvezi ishodovanja svih potrebnih dozvola.

Očito je da se Mirna ni kriva ni dužna našla u fokusu vijesti novinskih agencija, a nadamo se da će dovršetkom provjere dokumenata nastaviti put prema nalogu unajmitelja - Admiral Shippinga (Kuala Lumpur)", stoji na kraju priopćenja što ga je potpisao direktor Lošinjske plovidbe - Brodarstvo d.d. Zlatko Moković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara