Priopćenje SPOT-a povodom povećanja odvjetničkih tarifa

STRANKA potrošača objavila je priopćenje koje potpisuje predsjednik SPOT-a Petar Ciganović povodom povećanja odvjetničkih tarifa. Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

"Još jednom se pokazuje da u Hrvatskoj postoje oni koji žele biti kasta za sebe. Ovaj put riječ je o odvjetnicima.

Poskupljenje odvjetničkih usluga za 12 i pol puta i obrazloženje istoga samo su pokazatelj beskrupuloznosti jedne skupine "profesionalaca".
U današnjim uvjetima, kada većina građana Hrvatske spaja kraj s krajem stenjući pod teretima raznih kredita, svojih, ali i onih državnih, odvjetnici su našli za shodno primijetiti da nisu povećavali cijene svojih usluga 12 godina pa su se odlučili za klasično hrvatsko poskupljenje od nekoliko stotina postotaka.

Tako su se odvjetnici pridružili javnim bilježnicima, nedavno ustanovljenim poreznim savjetnicima i sličnim skupinama onih koji pružaju "intelektualne" usluge i zarađuju enormne iznose novca na račun građana ove zemlje.
Istina, bilo bi zanimljivo znati kako to da su uspjeli preživjeti sve te godine, a još bi zanimljivije bilo naći odvjetnika koji loše živi.

Lijepo je kad čovjek može sam donositi odluku o svojim primanjima, ali nije isto kada to napravi vodoinstalater npr., jer ako je preskup, naći ćete drugoga, ali kada Hrvatska odvjetnička komora donese odluku o cijeni koja se odnosi na sve odvjetnike, to je već nešto drugo.

Oni koji bi trebali biti jedna od ruku pravde, pravdaju svoje poskupljenje objašnjenjem da će time zadržati neovisnost ili u prijevodu da neće biti korumpirani.
A u stvari samim tim objašnjenjem govore o sebi samima, pretpostavljaju da su svi odvjetnici potkupljivi i pokvareni. Nije li to ono što se može iščitati iz tog "objašnjenja"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nitko ne spori pravo na rad i zaradu, ali biti toliko socijalno neosjetljiv zaslužuje najoštriju osudu.
Koliko od nas je čulo za nekog odvjetnika koji jedan dio svog rada obavlja pro bono i barem na taj način daje doprinos društvu.

Jako malo, ali je zato puno nas čulo u svom radu za odvjetnike koji su namjerno loše zastupali svoje klijente.

I kako će sada jedan običan čovjek, onaj koji živi od svog rada, kojem ne samo da satnica neće porasti 12 i pol puta, već je možda i ostao bez posla moći imati povjerenja u pravnu državu?
Kako, kada neće moći uzeti profesionalca da ga
zastupa u pravnim pitanjima ili u sudskom sporu. Ali će zato oni koji imaju sve u ovoj državi to moći i dolazimo do toga da u stvari vlada novac, a ne pravo.

Kako to da nikome nije palo na pamet za nekoliko puta povećati satnicu kvalificiranog radnika i na taj način zadržati ga u našem poduzeću umjesto da odlazi u inozemstvo? Ne bi li se tako povećala konkurentnost našeg gospodarstva i vratilo povjerenje građana u ovu državu.

Da, ali takvo je tržište reći će svi. A koje je to tržište koje omogućava odvjetnicima ovo bezobrazno poskupljenje?

"Tržište" prava koje je i katastrofalnim stanjem u pravosuđu dovedeno u stanje u kojem se nalazi, stanje koje odgovara onima koji su ovu državu opljačkali i ponizili.

Treba li se čuditi ako građani ove zemlje, u nemogućnosti da dobiju pravnu zadovoljštinu počnu sami provoditi svoju pravdu poput vigilantea na divljem zapadu?

Treba li se čuditi tome ako znamo da Hrvatska možda jest pravna država, ali je od pravedne države udaljena svjetlosnim godinama!"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara