Prioritet hrvatske vanjske politike - postati kandidat za ulazak u EU

GLAVNI vanjskopolitički cilj Hrvatske u idućih godinu dana je postati kandidat za ulazak u EU, odnosno dobiti status kandidata kakav imaju Rumunjska i Bugarska, i zato je potrebno postići konsenzus u Saboru da je to prioritet, ocijenio je u petak u Zagrebu predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac.

"Nas se tretira kao graničnu zemlju, jedinu koja bi uz Rumunjsku i Bugarsku mogla ispuniti uvjete za sljedeće proširenje EU (2007. godine)", rekao je Tomac na sjednici Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora.

Zbog toga, a i zbog toga što Hrvatskoj predstoji vrlo kratko vrijeme za sljedeće proširenje EU-a - jer pregovore može otpočeti tek iduće godine - potrebno je ne samo utvrditi jedinstvenu strategiju kako to ostvariti nego i postići suglasnost svih glavnih političkih snaga na tom programu, dodao je Tomac.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, koji je sudjelovao na sjednici Odbora, suglasio se s Tomcem oko postizanja konsenzusa u određivanju prioritetnih ciljeva hrvatske vanjske politike u idućih godinu dana.

Tomac je naglasio i kako bi, s obzirom da se Hrvatska nalazi pred izborima, bilo korisno na sjednici Sabora postići ne samo suglasnost u ostvarivanju bitnih nacionalnih ciljeva nego i da se oko tih pitanja neće voditi stranačke borbe u predizbornoj kampanji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je, rekao je Tomac, dati jamstva da će Hrvatska bez obzira na rezultat izbora, voditi istu politiku.

Osim toga, predsjednik Odbora je istaknuo potrebu priprema za solunski summit na kojem će se raspravljati o sudbini Hrvatske u europskoj perspektivi. Pritom je predložio da Hrvatska preuzme vodeću ulogu u regionalnoj suradnji jer bi joj to moglo pomoći pri ulasku u EU.

Šimonović je istaknuo da je za provedbu i ostvarenja ovog cilja potrebno sastaviti tim pregovarača stručnjaka, i to već sada, koji bi predstavljao "stabilnu jezgru u državnoj upravi koja će biti u stalnoj vezi s EU do 2007. godine i voditi pregovore".

Glede preuzimanja vodeće uloge u regiji, Šimonović je kazao da će Hrvatska, "što dublje bude bila u EU, biti više angažirana u regiji te da su to dva paralelna procesa".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara