Pripadnici "Škorpiona" osuđeni na 58 godina zatvora ukupno

VIJEĆE za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu izreklo je kazne petorici bivših pripadnika paravojne skupine "Škorpioni" zbog ubojstva šestorice srebreničkih muslimana prije 12 godina kod mjesta Trnovo, javlja RTS.

Prvooptuženi Slobodan Medić osuđen je na 20 godina zatvora, Pera Petrašević na 13 godina zatvora, Aleksandar Medić pet godina i Branisav Medić 20 godina zatvora. Odlukom Sudskog vijeća optužbe je oslobođen Aleksandar Vukov.

Petorica "Škorpiona" terete se za ubojstvo Srebreničana Azmira Alispahića, Safeta Fejzića, Sidika Salkića, Smajla Ibrahimovića, Juse Delića i Dina Salihovića.

Slobodan Medić, Pera Petrašević i Branislav Medić pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu optuženi su za strijeljanje šestorice srebreničkih Muslimana, 16. ili 17. srpnja 1995. godine, dok su Aleksandar Medić i Aleksandar Vukov okrivljeni za pomaganje u egzekuciji.

Optužnica je, podsjećamo, podignuta na osnovi videosnimki egzekucije, koje su prvi put prikazane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom 2005., a šesti počinitelj tog zločina identificiran na snimci, Slobodan Davidović, u Hrvatskoj je već osuđen na 15 godina zatvora.

Posebno sudsko vijeće za ratni zločin Davidovića je, podsjećamo, osudilo na 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu šestorice Bošnjaka, od kojih su trojica bili maloljetnici, u mjestu Godinska Bara pokraj Trnova (BiH) 1995., a devet godina zatvora dobio je zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja te nanošenja teških ozljeda hrvatskom branitelju Željku Junačkom u mjestu Bobovo pokraj Vinkovaca 1991. Sudsko vijeće te je dvije kazne združilo u jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju 15 godina.

U suđenju koje je započelo 20. studenog 2005. godine, pri čemu je tijekom dokaznog postupka saslušan 21 svjedok, tužiteljstvo je pred okružnim sudom u Beogradu za sve optužene tražilo maksimalne kazne, dok je obrana tražila oslobađajuće presude.

B.S.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara