Prirodne katastrofe u SAD-u 2017. napravile štetu od rekordnih 306 milijardi dolara

Prirodne katastrofe u SAD-u 2017. napravile štetu od rekordnih 306 milijardi dolara

Foto: FAH

ČAK 16 prirodnih katastrofa pogodilo je Sjedinjene Američke Države tijekom 2017. godine, a štete koje su prouzročile dosegle su rekordnih 306 milijardi dolara, objavila je u ponedjeljak američka vlada.

Prijašnji rekord, prilagođen prema stopi inflacije, bio je 215 milijardi dolara, a zabilježen je 2005. godine kad je uragan Katrina pogodio područje New Orleansa, a još tri snažne tropske oluje pogodile su SAD.
 
Brojem od 16 velikih prirodnih katastrofa koje su kao takve definirane ako njihovo djelovanje dostigne ili premaši iznos štete od milijardu dolara, izjednačen je rekord iz 2011. godine, objavili su iz Nacionalnog centra za informiranje o okolišu, a u svom izvješću navode kako se radilo o "povijesnoj godini vremenskih i klimatskih katastrofa".
 
219 prirodnih katastrofa od 1980.
 
Među prošlogodišnjim velikim katastrofama koje su pogodile SAD zabilježena je jedna suša, dvije poplave, jedna smrzavanje usjeva, osam tornada i njima sličnih vremenskih nepogoda, tri tropske oluje te nekolicina šumskih požara koji su se proširili po tlu više saveznih država, ali su klasificirani kao jedan događaj s katastrofalnim posljedicama.
 
Od 1980. godine SAD je pogodilo 219 velikih vremenskih i klimatskih katastrofa, što je gotovo šest po godini. Prosjek je u značajnom porastu u posljednjih pet godina, a iznosi 11,6 događaja s katastrofalnim posljedicama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara