Prisegnuo novi predsjednik Šri Lanke. Brat je prošlog predsjednika

Prisegnuo novi predsjednik Šri Lanke. Brat je prošlog predsjednika
Foto: EPA

BIVŠI šrilanski ministar obrane Gotabaya Rajapaksa (70) prisegnuo je danas kao novi predsjednik nakon rekordne izborne pobjede, rekli su dužnosnici.

Svečana prisega u prisutnosti ministra pravosuđa Jayanthe Jayasuriya održala se ispred budističkog hrama u Anuradhapuri, 180 kilometara sjeveroistočno od glavnoga grada.

Rajapaksa, kandidat šrilanske Podujana Party (Narodne stranke), pobijedio je uvjerljivom većinom s više od 1,3 milijuna glasova na šrilanskim predsjedničkim izborima, prema izbornim rezultatima.

Dobio 52 posto glasova

Dobio je oko 52 posto glasova u usporedbi s 42 posto njegova glavnog suparnika, kandidata vladajuće stranke Sajitha Premadase.

Obojica favorita kampanje su usmjerili na temu sigurnosti, nakon bombaških napada ekstremističkih islamističkih skupina za Uskrs koji su potresli cijelu zemlju.

Izabrani predsjednik Rajapaksa mlađi je brat bivšeg predsjednika Mahinde Rajapakse, koji je na vlasti bio od 2005. do 2015.

Gotabaya Rajapaksa radio je kao ministar obrane za vrijeme vladavine svog brata i odgovoran je za usmjeravanje vojne kampanje protiv Tamilskih tigrova, što je vodilo njihovu konačnu porazu 2009.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara