Tužiteljstvo za sada šuti o pronalasku manifesta napadača na američko veleposlanstvo

Tužiteljstvo za sada šuti o pronalasku manifesta napadača na američko veleposlanstvo

Foto: AFP
Video: gornjivakuf-x.com

"MEVLID JAŠAREVIĆ je tijekom ispitivanja iznio svoju obranu, a tužitelj koji vodi istragu će u ponedjeljak, prema Sudu BiH, uputiti prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana", navodi se u priopćenju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje je objavljeno u nedjelju popodne malo prije tri sata.  Po nalogu Tužiteljstva BiH, sve vladine institucije zadužene sprovođenje zakona nastavljaju opsežne istražne aktivnosti, kako bi se utvrdili svi detalji vezani za teroristički napad na američko veleposlanstvo.

Za sada nema potvrde o manifestu

Iako je bilo navoda u medijima da je Jašarević ostavio oporuku koja je zapravo manifest u kojem se objašnjava da je napad na veleposlanstvo čin "pomoći prema muslimanima u svijetu", tužiteljstvo to za sada nije potvrdilo ni demantiralo.

"Zbog interesa istrage, Tužiteljstvo BiH u ovom trenutku ne može javnosti dati više detalja o ovome predmetu", navodi se u službenom priopćenju.

Podsjetimo, kako smo prije pisali.

Ispitan u bolnici

Dvije osobe koje se dovode u vezu s terorističkim napadom Mevlida Jašarevića na američku Ambasadu u Sarajevu, privedene su jučer u Gornjoj Maoči, a policija je u blizini Rahića kod Brčkog pronašla i suprugu Mevlida Jašarevića, javlja Sarajevo-x.

U tijeku je njegovo saslušanje u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Glasnogovornica Tužiteljstva BiH Selma Hećimović rekla je Srni da će saslušanje biti nastavljeno tijekom dana, ali nije mogla reći više detalja o samoj istrazi.

Nađena uniforma

Mediji u međuvremenu izvještavaju o tome da je srpska policija u njegovoj kući u Novom Pazaru pronašla vojnu uniformu i knjige o ekstremnom islamu.

Portal GornjiVakuf-x.com u međuvremenu je objavio novu snimku napada na kojoj se vide herojski postupci građana Sarajeva koji, ne mareći za svoje živote pomažu ozlijeđenom policajcu, dok ostali policajci traže siguran zaklon i promatraju Jašarevića.

Kako javlja portal, iako se na snimci vidi da građani Sarajeva nose i drugog policajca, on srećom nije bio ozlijeđen, već se pretvarao da Jašarević ne bi na njega otvorio vatru iz kalašnjikova.

Jašarević razgovarao s odvjetnikom

Odvjetnik Senad Dupovac ističe kako je Jašarević izrazio zanimanje za ozlijeđenog policajca i svoju suprugu.

U jednoj kući u Gornjoj Maoči pronađeni su Jašarevićevi osobni dokumenti, a omogućen mu je 20-minutni razgovor s Dupovcem, koji bi mu mogao biti branitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Interesirao se za ozlijeđenog policajca i svoju suprugu. Brine se zbog svoje majke i prijatelja da će imati neugodnosti zbog njega. Mislim da on još uvijek ne razumije ova događanja", rekao je Dupovac za Federalnu televiziju.

Jašarević danas na saslušanju u bolnici

Federalna novinska agencija (Fena) saznaje od državnog tužitelja BiH Dubravka Čampare da ove osobe nisu uhićene. U tijeku su istražne radnje nakon kojih će biti odlučeno o daljnjem postupanju s njima.

Tužitelj Čampara potvrdio je da će 23-godišnji Mevlid Jašarević danas biti saslušan. Također je rekao kako će za njega zatražiti pritvor čim bude pušten iz bolnice.  Podsjećamo, Jašarevićev nasilni pohod na ambasadu okončan je njegovim ranjavanjem hicem iz snajpera. Prije toga je uspio kalašnjikovom  raniti jednog policajca i jednog zaštitara iz ambasade.

Srna saznaje da su pripadnici SIPA-e jučer u Gornjoj Maoči pretresli kuću Nusreta Pašalića, koji je i priveden. Policijsku akciju na području Gornje Maoče, koja je počela u popodnevnim satima, provodili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i drugih policijskih struktura u BiH nakon saznanja da je u tom selu u veljači prošle godine boravio Jašarević.

Ispituje se Jašarevićeva supruga Mirela

Navodno je Jašarević u Gornjoj Maoči boravio i prije dva dana, a FTV je javila da je njegova supruga Mirela sinoć bila u selu, u kući poznatog vehabije Nusreta Imamovića. Ona je danas pronađena u selu Rahići kod Brčkog i nju se također ispituje.

Glasnogovornik Policije Brčko distrikta Halid Emkić potvrdio je ranije Srni da se akcija u selu Gornja Maoča provodi po nalogu Tužiteljstva BiH, ali da policija Brčko distrikta samo asistira u toj operaciji.

Osim akcije u Gornjoj Maoči, pripadnici SIPA-e pretresli su i kuću u sarajevskom naselju Vojničko polje. Ova akcija je uslijedila nakon jučerašnjeg uhićenja jedne muške osobe u Sarajevu, koja se dovodi u vezu s napadom na ambasadu i Jašarevićem.

FBI dolazi u Sarajevo

Pripadnici SIPA-e su sinoć vršili pretrese nekoliko stanova na lokacijama Grbavice i Bistrika. Američko veleposlanstvo u Sarajevu je zatvoreno, a u Sarajevu su pojačane policijske ophodnje. Kako javljaju tamošnji mediji, ubrzo bi onamo trebali doći i agenti FBI-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara