DOKUMENT Priznanje bankarice u BiH: "Morali smo govoriti da su krediti u švicarcima najpovoljniji"

DOKUMENT Priznanje bankarice u BiH: "Morali smo govoriti da su krediti u švicarcima najpovoljniji"

Foto: Pixsell/Patrik Maček

UDRUGA Franak došla je u posjed ovjerenog priznanja u kojem jedna bivša bankarska službenica iz susjedne BiH pod moralnom i kaznenom odgovornošću izjavljuje da je od svojih nadređenih dobila naputak da klijentima sugerira podizanje kredita s valutnom klauzulom CHF u spornom razdoblju počevši od 2005. godine kada su takvi krediti plasirani na tržište.

Uputa nadređenih bila je da se korisnicima kredita treba napomenuti kako je riječ o "najpovoljnijim" kreditima te da je švicarski franak jedna od najstabilnijih svjetskih valuta čime bi ih se smišljeno zavaralo da nema rizika od rasta tečaja.

Službenica je, prema naputku nadređenih, klijentima isticala da je u CHF kreditima najniža kamatna stopa u odnosu na sve ostale kredite, što je bio dodatan razlog da se takvi ugovori zaključuju. U tu svrhu službenica je potvrdila da je banka svjesno i s namjerom kreirala 1 do 2 postotna boda nižu promjenjivu kamatnu stopu za CHF kredite u odnosu na druge kredite, kako bi se buduće korisnike kredita dovelo u zabludu da uzimaju "jeftiniji" kredit.

Prema izjavi bankarske službenice, klijente se nije upozoravalo o mogućim negativnim posljedicama i visokim rizicima kredita u švicarskim francima, štoviše preporučivali su se takvi krediti. Da je tako, možda najbolje svjedoči činjenica da su nadređeni vodili statistiku plasmana spomenutih kredita te da se bankarske službenike koji su radili na kreditima ocjenjivalo prema broju zaključenih kreditnih ugovora s valutnom klauzulom CHF.

Udruga Franak: Riječ je o smišljenoj prevari

"Bez obzira što je riječ o susjednoj državi, napominjemo da se radi o istoj praksi, i o istim bankama koje posluju na području regije. To priznanje iz kruga bankarskih službenika potvrđuje ono o čemu mi u Udruzi Franak godinama govorimo u javnosti – riječ je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstra profit. Banke su takve kredite plasirale uz prešutnu dozvolu HNB-a, bez obzira na opasnost od takvih kredita za egzistenciju korisnika kredita i njihovih obitelji", navode u Udruzi Franak.

Izjava_DizdarevicDinela by Index.hr on ScribdTvrde kako imaju pouzdana saznanja o svjedočenjima osobnih bankara u privatnim sudskim procesima u Hrvatskoj, u kojima oni nedvojbeno svjedoče kako nisu upozoravali klijente na razlike između valutne klauzule euro i valutne klauzule CHF te na rizike koji iz toga proizlaze, jer nisu imali nikakva saznanja o tim razlikama i rizicima. "To je dokaz da uprave banaka svjesno i s namjerom nisu poučile osobne bankare o tim rizicima i razlikama te su tako putem osobnih bankara svjesno i s namjerom dovodile svoje buduće klijente u zabludu", navode u priopćenju.

Udruga Franak u svom priopćenju apelira na priziv savjesti zaposlenika banaka i moli da im se jave i progovore o naputcima i naredbama koje su dobivali od svojih pretpostavljenih. "Posebno apeliramo na one koji više ne rade u bankama i koji iznošenjem istine ne strahuju za svoja radna mjesta i svoju budućnost. Slijedite primjer službenice iz susjedne nam BiH i pomozite da istina napokon izađe na vidjelo"; poručili su.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara