"Priznanje Kosova do strane Hrvatske, Mađarske i Bugarske zadalo još jedan udarac Srbiji"

"Priznanje Kosova do strane Hrvatske, Mađarske i Bugarske zadalo još jedan udarac Srbiji"

JUČERAŠNJE priznanje Kosova od strane Hrvatske, Mađarske i Bugarske prokomentirale su svjetske agencije, ocijenivši taj čin kao još jedan udarac pokušaju Srbije da poništi neovisnost Kosova. Izražena je također i bojazan od moguće nove destabilizacije u regiji i srpske reakcije.

U zajedničkom priopćenju Zagreba, Budimpešte i Sofije, stoji kako je odluka donesena nakon "temeljitog razmišljanja" te je naglašena važnost zaštite manjinskog srpskog stanovništva na Kosovu, javlja agencija Reuters.

Reuters ocjenjuje kako će Srbija samo privremeno povući veleposlanike i izvještavaju o mjerama opreza koje je hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu poduzelo poučeno prošlomjesečnim neredima, nakon kojih su na zgradu postavljene nove čelične rešetke na prozorima.

Priznanje će ugroziti odnose sa Srbijom

Da je priznanje Kosova zadalo novi udarac službenom Beogradu, slaže se i agencija AFP koja prenosi kako je Srbija odmah upozorila sve tri zemlje da će potpore Kosovu njihov politički odnosi izgubiti na intezitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AFP prenosi i ponuđenu ostavku zamjenika premijera Slobodana Uzelca, odmah nakon priznanja, a za hrvatsko priznanje Kosova piše kako je to bilo očekivano najosjetljivije priznanje od svih zemalja, zbog mogućih posljedica na delikatne poslijeratne odnose između Hrvatske i Srbije.

Moguće reperkusije po mađarsku manjinu u Srbiji su nešto na što austrijska agencija APA skreće posebnu pozornost. Ističe se i kako se predsjednik Demokratske stranke Mađara u Vojvodini Andras Agoston, izjasnio za autonomiju vojvođanskih Mađara.

Ukoliko na svibanjskim parlamentarnim izborima pobijede srpski radikali, nije isključeno ni smanjenje razine diplomatskih odnosa s tim državama, stoji u zaključku austrijske agencije APA.

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara