Prkosni Macron: Francuska neće priznati pripojenje Krima

Prkosni Macron: Francuska neće priznati pripojenje Krima

Foto: FAH

FRANCUSKA neće priznati rusko pripojenje Krima, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron na konferenciji za tisak, koju je održao zajedno s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, na kojoj se založio za nastavak mirovnog procesa iz Minska.

"Francuska neće priznati rusko pripojenje Krima", kazao je odlučno francuski predsjednik. "Francuska je privržena suverenitetu Ukrajine u njezinim priznatim granicama", dodao je on po završetku jednosatnog susreta sa šefom ukrajinske države.

"Izrazio sam predsjedniku Porošenku spremnost oko nastavka procesa iz Minska", kazao je Macron, koji se založio za prisustvo OESS-a te upozorio na "nestrpljenje u pronalaženju konkretnog rješenja za izlaz iz krize". Posebice je naglasio potrebu da se dužnosnicima OESS-a omogući nesmetan rad nadgledanja situacije na terenu.

Dvojica predsjednika izrazila su nadu u napredak na rješavanju sukoba u Ukrajini, a Macron se zauzeo za povlačenje snaga oko graničnog područja s Rusijom.

Obojica predsjednika izrazila su očekivanja od novog "formata Normandija", sastanka vezanog uz Ukrajinu, koji uključuje Njemačku, Francusku, Ukrajinu i Rusiju, koji bi se trebao održati krajem lipnja ili početkom srpnja, prije summita G20 koji se održava 7. i 8. srpnja u Hamburgu.

"Ne treba se navikavati na rasprave bez rezultata", istaknuo je Macron izrazivši želju za "sastancima s jasnim ciljevima i konkretnim rezultatima, iako se ti rezultati mogu činiti ograničeni".

Francuski predsjednik kazao je da se ne slaže sa stajalištem američkog državnog tajnika Rexa Tillersona da se neprijateljstva u Ukrajini mogu riješiti izvan okvira sporazuma iz Minska.

Ukrajinski predsjednik sa svoje je strane zaželio "prisustvo OESS-a svih 24 sata na kontaktnoj liniji". "Puno sam optimističniji" nakon ovog susreta, kazao je on, zahtijevajući "mirovni plan i prekid okupacije Ukrajine".

Sporazum o prekidu vatre iz Minska, postignut u veljači 2015., bio je namijenjen okončanju sukoba između snaga ukrajinske vlade i proruskih separatista, no on nije uspio spriječiti razmjenu topničke vatre. Strane se međusobno optužuju za kršenje primirja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara