Procjene američkog instituta: Do 4. 8. u Hrvatskoj će umrijeti 166 ljudi

Procjene američkog instituta: Do 4. 8. u Hrvatskoj će umrijeti 166 ljudi
Ilustracija: EPA

PREMA projekcijama Instituta za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) Sveučilišta Washington Hrvatska bi vrhunac zaraze trebala dočekati 20. travnja. Tijekom najgoreg tjedna od 18. do 25. travnja, prema ovih predviđanjima, svakodnevno bi moglo umirati prosječno sedam građana. A do 4. kolovoza imat će 166 žrtava epidemije. 

Broj umrlih ovisi o kapacitetima zdravstvenih sustava

Stručnjaci sa Sveučilišta Washington smatraju kako broj umrlih ovisi o kapacitetima zdravstvenih sustava. U tom smislu, Hrvatska stoji dobro. Naime, prema predviđenom tijeku epidemije hrvatski bi pacijenti na vrhuncu zaraze trebali zauzimati 255 bolničkih kreveta, od šest i po tisuća koliko ih broji naš zdravstveni sustav. Slična situacija je i s krevetima na odjelima intenzivnog liječenja čiji je kapacitet 216. A prema IHME-ovom predviđanju na vrhuncu krize u Hrvatskoj će se 61 pacijent nalaziti na intenzivnom liječenju. 

Hrvatska ima i dovoljno respiratora

Što se tiče respiratora, Hrvatska ima oko 800 takvih uređaja, a sredinom mjeseca 52 pacijenta će ih trebati.

Prema najpesimističnijim procjenama u Hrvatskoj će tijekom vrhunca umirati više od 20 pacijenata dnevno

Navedene procjene predstavljaju srednju vrijednost, no i u najgoroj verziji koju je IHME predvidio u Hrvatskoj bi tijekom vrhunca epidemije dnevno umiralo više od 20 pacijenata. Čak i u takvom crnom scenariju Hrvatska bi imala dovoljno kreveta i respiratora, čime je naša zemlja pozicionirana bolje od mnogih razvijenijih i bogatijih država.

Procjene za neke razvijene zemlje nisu optimistične.

Inače, jedne od najlošijih procjena su za Veliku Britaniju, gdje će u najgorim trenucima biti potrebno više od 100.000 kreveta, dok će ih na raspolaganju biti manje od 18.000. Stoga se predviđa da će tamo u kolovozu umrijeti više od 66.000 ljudi. U SAD-u će nedostajati 36.654 kreveta, a vrhunac krize nastupit će 15. travnja kada će biti više od 3000 mrtvih. 

U cijeloj Europi trebalo bi biti nešto više od 150 tisuća mrtvih, dok će u SAD-u živote izgubiti 81.766 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara