"Prodajom zemljišta kod Dragonje Hrvatska izvršila agresiju na Sloveniju"

KONTROVERZNI Slovenac Joško Joras preko svojeg je odvjetnika na općinskom sudu u Piranu podnio tužbu protiv Urbana Cerara, vlasnika kockarnice Mulino, te protiv općine Buje koja je Ceraru prodala zemljište za koje Joras tvrdi da je slovensko.

Joras kao zakupac poljoprivrednih parcela kod Dragonje zahtjeva da sud utvrdi ništavnost ugovora između općine Buje i poduzetnika Cerara koje je ovaj kupio od Općine. Slovenci tvrde kako su dotične parcele u vlasti Republike Slovenije, a njihovom eksploatacijom upravlja slovenski Fond poljoprivrednih površina i šuma.

Joras i Civilna udruga za granicu u Istri, Vrhovnom državnom tužiteljstvu također su poslali obavijest o počinjenu kaznenog djela napada na neovisnost Slovenije. Slovenci tvrde kako Urban Cerar iz koristoljublja pomaže Hrvatskoj u međugraničnom sporu sa ciljem da Slovenija dođe u podređen i zavisan položaj.

Krivi su Hrvati i slovenska država

Joras kaže kako očekuje da sud presudi u njegovu korist, te dodaje kako "Hrvati na kontrolnoj točki na Dragonji onemogućuju pristup njegovim posjetiteljima", prenose slovenski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U principu krivi su Hrvati i slovenska država", kaže Joras tvrdeći kako hrvatski organi djeluju po unaprijed određenom konceptu, a Slovenija pod određenim uputama vlasti popušta.

Lipa predlaže opoziv slovenskog veleposlanika iz Zagreba

Zastupnička skupina slovenskog parlamenta Lipa je predložila vladi Janeza Janše da opozove slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj odnosno da ga povuče iz Zagreba dok se ne riješi spor nastao oko poljoprivrednog zemljišta kod Dragonje.

Lipa također smatra kako se radi o agresiji na Sloveniju koja bi zbog toga morala poduzeti konkretne korake zaštite nacionalnih interesa.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara