Prodanović o datumu početka suđenja: Čermak zna da ga to suđenje kad-tad čeka

ODVJETNIK umirovljenog generala Ivana Čermaka u razgovoru za Index kaže kako ga objava datuma o početku suđenja nije posebno iznenadila obzirom da je na posljednjoj raspravi bilo najavljeno da će suđenje početi u svibnju.

"Obzirom da je raspravno vijeće odbilo naš zahtjev za odgodom početka suđenja postalo je jasno da će ono započeti u svibnju kako je bilo i najavljeno. Datum je takav kakav je i nema potrebe stvarati neku paniku oko toga." - pojasnio je Prodanović.

Odvjetnik kaže kako se obrana pripremila za početak suđenja, te da objava datuma u tom smislu ne igra značajnu ulogu.

Što se tiče spremnosti Ivana Čermaka na početak suđenja, Prodanović kaže kako ne može nešto posebno reći vezano uz svog branjenika osim da je on nakon podizanja optužnice znao da ga suđenje kad tad čeka. Dodaje ipak kako je bolje da suđenje što prije počne kako bi se končano skinulo s dnevnog reda.

"Iako nam je kasniji početak suđenja odgovarao zbog što kvalitetnije pripreme obrane, činjenica je da čekanje na početak postupka vrlo stresno, ne samo za nas kao odvjetnike nego još više za osobe koje su okrivljene." - rekao je.

Prodanovićev drugi branjenik kojemu će se pred Županijskim sudom u Zagrebu suditi po optužnici za zločine počinjene u akciji "Medački džep", Rahimu Ademiju, ovih dana čeka odluku Vrhovnog suda koji bi trebao odlučiti o žalbi Županijskog državnog odvjetništva koje je za Ademija zatražilo pritvor.

Isto je zatraženo i za drugoosumnjičenog u slučaju "Medački džep" generala Mirka Norca koji se već nalazi u zatvoru u Glini gdje služi 12-godišnju zatvorsku kaznu za zločine počinjene 1991. nad srpskim civilima u Gospiću.

Podsjetimo, sud u Haagu je Ademiju nakon dobrovoljnog javljanja, odobrio čekanje početka suđenja na slobodi, a kasnije je postupak iz Haaga prebačen u Zagreb gdje "domaće" odvjetništvo ipak traži pritvor za umirovljenog generala.

Županijski sud u Zagrebu zahtjev Županijskog državnog odvjetništva prošlog je tjedna odbio, ali je Ademiju naložio zabranu izlaska iz stana u Splitu u kojem se nalazi u kućnom pritvoru (osim za potrebe suđenja), zatim redovno javljanje svakog prvog utorka u mjesecu u postaju splitske policije, te zabranu kontaktiranja bilo kojeg svjedoka u sudskom postupku protiv njega.

Norcu je pak zabranjeno bilo kakvo kontaktiranje svjedoka iz sudskog postupka, a obojici je izrečeno upozorenje da kršenje bilo kojeg od navedenih zahtjeva Suda snosi druge "teže mjere opreza ili pritvora".

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara