Prodavao krivotvorene srednjoškolske svjedodžbe za 2000 eura

Prodavao krivotvorene srednjoškolske svjedodžbe za 2000 eura

NAKON što su djelatnici kutinskog Ured državne uprave policiji 26. lipnja ove godine javili da sumnjaju u autentičnost jedne svjedodžbe o završenoj srednjoj školi u Zagrebu, pokrenuta je istraga u kojoj je otkriveno da su se krivotvorene svjedodžbe mogle nabaviti za cijenu od 100 do 2000 eura, ovisno o školi.

Nakon što je utvrđeno da je svjedodžba u Kutini krivotvorena, policajci su u istrazi provjerili podnesene zahtjeve za upis zvanja u radnu knjižicu od početka 2005. pa sve do 10. listopada ove godine i pronašli čak 102 kaznena djela. Od 64 kaznena djela odnose na krivotvorenje isprava, 37 na ovjeravanje lažnog sadržaja i jedno djelo izrade, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na upotrebu sredstava za krivotvorenje isprava. Izdvojeno je 40 svjedodžbi iz 13 škola sa zagrebačkog područja, te je utvrđeno kako ti ljudi nisu nikad pohađali navedene škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinu krivotvorina izradio je 47-godišnji muškarac i to skenirajući izvorni obrazac. Pretragom njegovog stana u Križu u Zagrebačkoj županiji pronađeni su potrebni uređaji i materijali za izradu krivotvorenih svjedodžbi, te je utvrđeno kako je krivotvorio ukupno 41 svjedodžbu što je naplaćivao između 100 i 2000 eura. Svi osumnjičeni u ovoj istrazi su kazneno prijavljeni pri Općinskom državnom odvjetništvu u Kutini.

J.C.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara