Prodi povezuje ratifikaciju SSP-a RH i EU s objavljivanjem avisa

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi povezao je u Bruxellesu ponedjeljak objavljivanje mišljenja o hrvatskoj kandidaturi s ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i EU-a u zemljama članicama koje to još nisu učinile.

"Postoji zajednička volja da se to učini čim Nizozemska i Velika Britanija ratificiraju SSP", rekao je Prodi na konferenciji za novinare nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Na izravan upit novinara znači li to da avis Komisije o Hrvatskoj neće biti objavljen prije nego što SSP ratificiraju Nizozemska, Velika Britanija i Italija, jedine tri zemlje koje to još nisu učinile, Prodi je odgovorio: "To nije pitanje koje se može riješiti samo pravno, a politički je jasno da morate imati zajedničku volju svih članica".

Premijer Sanader je rekao da smatra to nije uvjet za objavu avisa. "Svima nam je jasno da se SSP mora ratificirati u onim zemljama u kojima to još nije učinjeno, ali to nije uvjet. Bilo bi politički dobro da se to učini prije avisa, ali moja je procjena da to neće biti uvjet", rekao je Sanader.

Dosada se pitanje objave avisa nikada nije povezivalo s ratifikacijom SSP-a.

Hrvatski premijer je rekao da je već poduzeta politička akcija prema onim zemljama koje još nisu ratificirale SSP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Prodi je izjavio da cijeni prve korake hrvatske vlade u pogledu pomirbe i približavanje Europi.

"Dakako postoje još mnoga pitanja koja treba riješiti, istaknuo sam pitanje suradnje s Haškim sudom, granice sa Slovenijom, problem manjina, ali to neće dugoročno usporiti našu suradnju i volju da započnemo pregovore što prije", rekao je Prodi.

Premijer Sanader zahvalio je Prodiju na podršci Hrvatskoj, kazavši da su Komisija i njezin predsjednik pozdravili prve poteze hrvatske Vlade u pogledu suradnje s Haškim sudom, povratka izbjeglica i reforme pravosuđa.

Hrvatska javnost se nada da će avis biti pozitivan i da ćemo dobiti status kandiata, a ja samo siguran da će se to i ostvariti ako ispunimo tražene kriterije", rekao je premijer Sanader.

Upitan ima li nova hrvatska vlada sve informacije o slučaju Gotovina i može li taj slučaj riješiti na vrijeme, jer bi se u suprotnom i lobiranje pokazalo neuspješnim, premijer Sanader je rekao: "Čvrsto stojimo na poziciji da svaka hrvatska vlada koja želi ostvariti ambiciozne planove mora ispuniti sve kriterije koji se traže, uključujući i suradnju s Haagom i slučaj Gotovina. Želimo ostvariti suradnju s Haagom, ali još uvijek nemamo podatke koje ima prethodna vlada ili neki drugi čimbenici u Hrvatskoj".

Govoreći o odnosima sa Slovenijom, premijer Sanader je rekao da ne želi govoriti o konkretnim prijedlozima za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja dok se ne sastane s premijerom Antonom Ropom, do kojeg bi uskoro trebalo doći. "Vrlo sam zadovoljan razgovorom s predsjednikom Janezom Drnovšekom prošli tjedan u Berlinu, spustili smo loptu na zemlju, ne treba nam zaoštravanje odnosa već u mirnoj atmosferi treba sjesti za stol i vidjeti mogu li se ta pitanja riješiti bilateralno, jer za arbitražu uvijek ima vremena", rekao je Sanader.

Predsjednik Prodi je rekao da je i Komisija "vrlo zainteresirana za prijateljsko rješenje otvorenih pitanja" između dviju zemalja
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara