Prodi poziva Europljane na proslavu "iznenađujućeg uspjeha" proširene EU

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi pozvao je u četvrtak "sve Europljane" da 1. svibnja proslave "iznenađujući uspjeh" proširenja EU na 25 zemalja članica, koje će "jednom zauvijek" označiti brisanje hladnoratovskih podjela.

"Prvi svibnja 2004. bit će povijesni dan za Europu, jer u našu obitelj EU tog dana primamo deset novih zemalja članica i 75 milijuna novih građana", istaknuo je Prodi u izjavi objavljenoj u Bruxellesu manje od 48 sati prije "velikog praska" europske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pet desetljeća nakon pokretanja našeg velikog projekta europske integracije, podjele koje je stvorio hladni rat izbrisane su. Jednom zauvijek", zadovoljno je kazao te pozvao "sve Europljane da sudjeluju u događajima kojima će se proslaviti taj iznenađujući uspjeh".

Prodi je zadovoljan "nestankom umjetno stvorenih ideoloških granica" koje su odvajale zapadnu Europu od istočnih susjeda.

"Dijelimo istu sudbinu i jači smo djelujući zajedno. Ujedinjeni u raznolikosti, moći ćemo biti djelotvorniji u sigurnosti i zaštiti sviju nas", zaključio je on.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara