Prodi traži "vrijeme za razmišljanje" o budućem ustavu

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi ocijenio je u srijedu "nepotpunim" postignuti kompromis o nacrtu Ustava Europske unije i pozvao je vlade EU da uzmu "vremena za razmišljanje" do konačnih pregovora o tekstu Ustava.

"Nema potrebe za dugom međuvladimom konferencijom" kako bi se finalizirao Ustav, ali je potrebno da odrediti "određeno vrijeme za razmišljanje jer postoje aspekti koji pokazuju da je kompris nepotpun", rekao je predsjednik Komisije pred Europskim parlamentom.

Prodi je još jednom kritizirao ograničavanje broja europskih povjerenika na 15, što će onemogućit da sve države članice proširene EU budu predstavljene u europskom izvršnom tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postoji opasnost da Komisija bude manje vjerodostojna, manje učinkovita" i da se poremeti ravnoteža ovlasti s drugim europskim institucijama poput Vijeća ministara ili Europskim parlamentom", objasnio je on.

Prodi je također izrazio žaljenje zbog zadržavanja prava veta zemalja članica u više od 50 područja, među kojima su neka "ključna".

Vlade proširene Unije bi trebale početi 4. listopada u Rimu konačne pregovore o ustavnom sporazumu kojeg je pripremila Konvencija pod predsjedavanjem Valerey Giscarda dEstainga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara