Prodijeva vlada dobila "tijesnu" podršku

Prodijeva vlada dobila "tijesnu" podršku

VLADA Romana Prodija dobila je "tijesnu" podršku za program koji je jučer predstavio u Gornjem domu talijanskog Parlamenta, a sam je program bio lišen svakog spornog pitanja, prenosi BBC.

Za Prodijev program glasovalo je 162 zastupnika, s time da mu je bio potreban 161 glas. Nije se raspravljalo o kontroverznom pitanju oko izjednačavanja vjenčanih i nevjenčanih parova, gdje Crkva i dalje na ljevicu vrši velik pritisak.

"Vlada i vladajuća koalicija će garantirati da će svaki prijedlog dobiti prostora i priliku da bude stavljen na raspravu. Međutim, kada jednom dogovor bude postignut, morat će ga svi poštivati.", rekao je Prodi u svom govoru pred Gornjim domom.

Iako Prodi jučer nije skrivao svoje oduševljenje potporom koju je dobio, talijanska javnost i dalje većinom smatra da je vlada još labilna i da će morati doći do prijevremenih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S time se slaže i Silvio Berlusconi, vođe desne oporbe, koji kaže da će se Vlada, unatoč prihvaćanju Parlamenta u angažmanu talijanskih vojnika u Afganistanu, ponovo naći u neprilikama kad bude trebalo iz proračuna izdvojiti financije za tu vojnu misiju.

O tome će se glasovati u petak u Donjem domu, gdje Prodi ima sigurniju potporu, no radikalna ljevica već je najavila da neće pristati na izdvajanje dodatnih sredstava za Afganistan, tako da bi Vlada za nekoliko dana uistinu mogla pasti na tom prijedlogu.

A.B.
Foto AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara