Proglašen kraj rata: Eritreja ponovo otvorila veleposlanstvo u Adis Abebi

Proglašen kraj rata: Eritreja ponovo otvorila veleposlanstvo u Adis Abebi
Foto: Hina/EPA

ERITREJA je ponovno u ponedjeljak otvorila svoje veleposlanstvo u Etiopiji, što je novi pokazatelj odmrzavanja odnosa između dviju zemalja koje su prije tjedan dana okončale dva desetljeća vojne pat pozicije zbog rata u kojemu su ubijeni deseci tisuća ljudi. 

Etiopski premijer Abiy Ahmed i eritrejski predsjednik Issaias Afwerki ponovno su otvorili veleposlanstvo u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi kratkom svečanošću. Prije tjedan dana proglasili su "ratno stanje gotovim", a Isais je proveo vikend u Etiopiji.

>>Čelnici Etiopije i Eritreje sastali se prvi put u skoro 20 godina

>>Nakon više desetljeća neprijateljstva Etiopija i Eritreja obnavljaju diplomatske veze

Približavanje bi moglo pomoći Etiopiji, zemlji bez izlaza na more u kojoj živi 100 milijuna ljudi i ima najveće gospodarstvo u istočnoj Africi, time što će joj biti dostupne eritrejske luke. Bolje veze mogle bi pomoći Eritreji da prevlada desetljeća relativne izoliranosti. 

Eritrejski ministar informiranja u tvitu je ponovno otvaranje ambasade opisao kao "još jednu prekretnicu u čvrstim i posebnim vezama mira i prijateljstva koje obje zemlje njeguju s ozbiljnošću u ovim važnim vremenima".

Poginulo oko 80 000 ljudi

Dvije zemlje su prekinule diplomatske odnose na početku graničnog sukoba koji je trajao između 1998. i 2000. u kojem je poginulo oko 80 000 osoba.

Otad su odnosi ostali zategnuti jer je Etiopija odbijala prepustiti Eritreji dio teritorija uz granicu, unatoč presudi neovisnog međunarodnog povjerenstva iz 2002.

Eritreja je bila dio Etiopije do 1993. kada je proglasila neovisnost nakon održanog referenduma.

Abiy Ahmed je u travnju otvorio put odmrzavanju odnosa, a u lipnju je objavio namjeru da prihvati odredbe mirovnog sporazuma iz 2000. potpisanog u Alžiru s Eritrejom, kao i zaključke međunarodnog povjerenstva o graničnoj demarkaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara