Proglašeni pravednici među narodima iz Hrvatske

NOVIM "Pravednicima među narodima" dobitnicima najvišega odličja koje Država Izrael dodjeljuje nežidovima proglašeni su danas Ana Jakić, Joza Jagodić, Olga Neumann, Vera Oberiter i Ludvik Valentinčić te Dane Vuković na svečanosti održanoj u zagrebačkome hotelu "Dubrovnik" u sklopu prvoga obilježavanja Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti u hrvatskim školama.

Izraelska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Yael Rubinstein uručila je odličja dobitnicima ili njihovim nasljednicima, budući da su nekima dodijeljena posthumno ili nisu bili u mogućnosti osobno primiti to visoko odličje koje je do sada dobilo oko stotinu osoba iz Hrvatske.

Odličje su osobno primile Olga Neumann i Vera Oberiter koja je to visoko priznanje dobila zajedno sa svojim pokojnim suprugom Ludvikom Valentinčićem, koji je zbog suradnje s partizanima u prosincu 1944. u Zagrebu uhićen i obješen.

Za Anu Jakić koja živi u Zagrebu visoko priznanje primila je kći Biserka Alibegović, za pokojnoga bjelovarskoga liječnika Jozu Jagodića njegova unuka Nives Dragoner, a za njegova pokojnog kolegu Danu Vukovića, tada ravnatelja gospićke bolnice, njegova kći Danka Laginja.

Rekavši da se crno razdoblje prošlosti u kojemu su počinjeni zločini ne smije zaboraviti, izraelska veleposlanica istaknula je kako su danas za izgradnju odnosa između Hrvatske i Izraela važne pozitivne riječi koje je tijekom posjeta Izraelu 2001. izrekao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, ispričavši se zbog zločina počinjenih nad Židovima u Hrvatskoj tijekom Drugoga svjetskog rata. S tim u vezi, podsjetila je i na prošlogodišnji posjet Hrvatskoj izraelskoga predsjednika Moshe Katsava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Mesića danas je rekao u prigodi dodjele priznanja da su holokaust i antisemitizama, nažalost, neodvojivi dio europske povijesti. On smatra da mladi hrvatski naraštaji moraju znati što se događalo tijekom Drugoga svjetskog rata na području tadašnje Nezavisne Države Hrvatske (NDH) kako bi današnja Hrvatska mogla uzdignute glave biti član suvremene europske i svjetske zajednice.

Po Mesićevim riječima, odličja koja su dobili "hrvatski pravednici" njihova je trajna veza sa židovskim narodom. Podsjetivši da je tijekom Drugoga svjetskog rata u Hrvatskoj spašeno nekoliko stotina Židova, predsjednik Mesić istaknuo je da su se u najvećem broju hrvatski Židovi spasili kao aktivni sudionici antifašističke borbe.

Za ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorac posebna je čast što je današnja svečanost priređena u sklopu prvoga obilježavanja Dana sjećanja na holokaust u hrvatskim školama.

Primorac smatra da svečanost pridonosi i prepoznavanju etičkih vrijednosti i osvještavanju opasnosti s kojom se suočava suvremeni svijet u naporu izgradnje pravednoga i moralno neupitnoga društva u kojemu smo svi jednaki, iako različiti.

Svečanosti su nazočili i predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus, članovi diplomatskoga zbora akreditirani u Republici Hrvatskoj te sudionici dvaju seminara priređenih u povodu obilježavanja Dana sjećanja na holokaust koje su priredili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Zavod za unaprjeđenje školstva Republike Hrvatske u suradnji s Vijećem Europe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara