proglašenjem pobjednika završilo međunarodno natjecanje mladih violinista

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada danas je u Zagrebu završilo Deveto međunarodno natjecanje mladih violinista ´Etide i skale´, na kojem je apsolutnom pobjednicom proglašena trinaestogodišnja Đana Kahriman iz Dubrovnika. L

Natjecanje se održavalo 21. i 22. veljače u organizaciji zagrebačke Glazbene škole ´Pavla Markovca´ i pod pokroviteljstvom zagrebačke Gradske skupštine.

Mladi violinisti iz Hrvatske, Rumunjske, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine natjecali su se u četiri kategorije.

U prvoj kategoriji violinista - ´od devet godina i mlađi´ bilo je sedam natjecatelja, a prvu nagradu osvojila je Katarina Kutnar iz Zagreba.

U drugoj kategoriji - ´od 12 godina i mlađi´ natjecalo se 20 violinista, a prvu nagradu dobile su Tanja Sonc iz Slovenije (Radeče) i Sofija Nikoska iz Makedonije (Prilep).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U trećoj kategoriji - ´15 godina i mlađi´ bilo je šest natjecatelja, a prvu nagradu osvojili su violinisti iz Hrvatske - Marco Graziani (Rijeka) i Đana Kahriman (Dubrovnik).

U četvroj kategoriji - ´od 19 godina i mlađi´ bilo je pet natjecatelja, a nijedan nije dobio prvu nagradu.

Pobjednicima je čestitala predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković Gruden, a apsolutnoj pobjednici natjecanja - Đani Kahriman uručila je uime Skupštine 5000 kuna i plaketu Grada Zagreba te 1500 kuna za najbolju izvedbu virtuozne skladbe/koncerta. Gradska skupština je i s 1500 kuna nagradila Tanju Sonc za najbolju izvedbu etide.

Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu zadane etide hrvatskog skladatelja dobio je u prvoj kategoriji Marius-Alexandru Lacatus iz Rumunjske, a u drugoj, trećoj i četvrtoj natjecatelji iz Hrvatske Val Bakrač, Petra Hrnjak-Skroza i Hrvoje Tomašić.

Nakon dodjele nagrada, pobjednici natjecanja ´Etide i skale´ izveli su završni koncert s djelima M. Tarbuka, O. Riedinga, F. Kreislera, V. Geršberga, P. de Sarasate i G. Tartinija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara