Proizvođači mlijeka traže više vremena za prilagodbu novim propisima

Udruga stočara proizvođača mesa i mlijeka Karlovačke županije smatra da bi nove propise o kontroli kvalitete mlijeka trebalo postupno primjenjivati kako bi proizvođači imali dovoljno vremena za prilagodbu i nabavu potrebne muzne opreme.

Na današnjoj redovitoj izvještajnoj godišnjoj skupštinu Udruge mljekari su podržali prijedloge da se od Ministarstva poljoprivrede i Vlade zatraži da se odgodi primjena Uredbe o kontroli kvalitete svježega sirovog mlijeka kako bi se mali proizvođači kojima nije isplativa kupnja skupe muzne opreme mogli pripremiti, a ne da budu prisiljeni odustati od proizvodnje.

Za takav se prijedlog u Karlovcu danas zauzeo i Antun Laslo iz Hrvatskoga seljačkog saveza, koji je rekao da bi odgoda omogućila starijim proizvođačima da dostojno žive od svojeg rada dok još mogu raditi, a mlađima da se pripreme za nove standarde. Procijenio je da je za prihvaćanje novog načina proizvodnje potrebno od dvije do pet godina.

Čini se da su u svinjogojstvu problemi još veći zbog prečestih dozvola za uvoz svinjetine po cijeni koju hrvatski svinjogojci ne mogu postići ni uz minimalnu zaradu. O tome su danas na skupu u Karlovcu govorili Darko Grivičić iz Brodsko-posavske županije i saborski zastupnik Josip Golubić iz Bjelovarko-bilogorske županije.

Okupljeni stočari, u prvome redu proizvođači mlijeka, izrazili su nezadovoljstvo radom središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka iz Križevaca, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga stočarskog selekcijskog centra (HSSC).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj toga centra Krešimir Kuterovac iznio je podatak da se postotak ekstra i prve klase mlijeka u ukupno proizvedenome mlijeku u Hrvatskoj s 20 posto u rujnu i listopadu 2002. već povećao na 33 posto u siječnju i veljači ove godine.

Po njegovu mišljenju, problem proizvođača mlijeka za nekoliko mjeseci ili godinu dana više neće biti broj mikroorganizama u mlijeku, jer se na to može utjecati, nego broj somatskih stanica, jer je na to teško utjecati.

Odgovarajući na pitanja poljoprivrednika, Kuterovac je objasnio da je broj mikroorganizama manji kad se mlijeko hladi, a da broj somatskih stanica ovisi o zdravlju životinje. Prekomjerni broj somatskih stanica upućuje na skriveni mastitis ili druge bolesti muznih krava, rekao je Kuterovac.

´Zato kažem da se ne bojim mikroorganizama jer je na to najlakše utjecati. Bojim se za onih 25 posto proizvođača čije mlijeko ima 400.000 i više somatskih stanica jer je na to teško utjecati´, rekao je Kuterovac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara