Proizvođači mobilnih telefona pomažu u odlaganju starih mobitela

VELIKE elektroničke tvrtke sudjelovat će u nastojanjima da se stotine milijuna mobilnih telefona kad postanu neupotrebljivi odlože na ekološki prihvatljiv način.

Veliki proizvođači, koji su potpisali sporazum s UNEP-om (UN-ovim programom za okoliš), pozvali su i mobilne komunikacijske mreže da sudjeluju u prikupljanju odbačenih mobitela.

Moderni mobilni telefoni sadrže plastične i metalne dijelove, a starije verzije imaju i opasne baterije s mješavinom nikla i kadmija.

Predvodnici na tržištu finska Nokia, američka Motorola, nizozemski Philips i južnokorejski Samsung su među 10 proizvođača koji su potvrdili ugovor.

´Ovo je prvi korak u projektu´, rekao je izvršni direktor UNEP-a Klaus Toepfer na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Vjerujem da ćemo se sve više uključivati u život gospodarstva. Sve više proizvođača pokazuje odgovornost za svoje proizvode od nastanka do njihova kraja´, dodao je Toepfer, bivši njemački ministar za zaštitu okoliša.

U skladu s time, predstavnici industrije sudjelovat će u UNEP-ovim radnim skupinama kako bi se zacrtali odgovarajući programi i odredila pravila skupljanja mobitela koji se više ne koriste. Razvijene zemlje pomoći će u izradi zakona i propisa i urediti ih s tvrtkama za reciklažu.

Veliki proizvođači napominju da i korisnici mobitela moraju steći naviku vraćanja starih mobilnih telefona prema modelu koji je već pokrenut u Australiji, dijelovima Europe i SAD-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara