Proizvođačke cijene u 12 mjeseci povišene za 7,5 posto

POSLJEDNJI podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju daljnji snažan pritisak na rast cijena početkom ove godine, tako je u veljači zabilježen rast industrijskih proizvoda prosječno 0,3 posto u odnosu na siječanj.

Iako je rast  cijena na mjesečnim razinama usporen, na godišnjoj je razini njihov rast dodatno ubrzan. Tako su proizvođačke cijene u usporedbi s veljačom 2007. godine porasle za 7,5 posto što je najveći godišnji rast od početka 2001. godine.

Najveći generator rasta cijena bio je segment intermedijalnih proizvoda za rastom od 2,1 posto dok je u segmentu proizvodnje kapitalnih proizvoda zabilježen rast od 0,3 posto, a u svim ostalim grupacijama, uključujući energiju, zabilježeno je smanjenje cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše povećanje cijena dogodilo se u proizvodnji metala, 7 posto, te u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, 3,1 odnosno 2,5 posto. Promatrano s godišnje razine, najveći je rast zabilježen kod intermedijalnih proizvoda od 12,7 te energije od 8,6 posto.

Prema rezultatima Državnog zavoda za statistiku može se očekivati tijekom ove godine daljnji porast proizvođačkih cijena u usporedbi s 2007. godinom te da bi prosječni godišnji rast mogao iznositi 6 posto.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara