Projekt "For Women in Science" slavi deseti rođendan

NA DANAŠNJOJ svečanosti u sjedištu UNESCO-a u Parizu dodijeljene su ovogodišnje međunarodne stipendije projekta "For Women in Science". Projekt koji ove godine
obilježava svoj 10. rođendan pokrenut je 1998. godine od strane L'OREAL-a i UNESCO-a kao prva međunarodna nagrada u svijetu posvećena ženama u znanosti. Projekt je do danas razvio ukupno tri programa: Međunarodne nagrade znanstvenim laureatkinjama te Međunarodni i Nacionalni program stipendiranja.

Međunarodne nagrade u visini 100 tisuća američkih dolara priznanje su koje L'OREAL i UNESCO svake godine dodjele peterima iznimnim znanstvenicama, po jednoj sa svakog kontinenta, a dosad su je primile 52 znanstvenice iz 26 svjetskih država. Svake se godine dodjeljuje i 15 međunarodnih stipendija u visini 40.000 američkih dolara, po tri u svakoj UNESCO svjetskoj regiji. Dosad je međunarodnu stipendiju primilo 120 mladih znanstvenica iz 67 država od čega i tri hrvatske znanstvenice: dr.Silvija Bilokapić 2004., dr.Anita Kriško 2006. i dr.Petra Klepac 2007. godine. Nacionalni program stipendiranja u Hrvatskoj postoji od 2007. godine a od tada je vrijedne nagrade primilo šest znanstvenica; Zrinka Burić, Marijana Ručević i Ivana Vinković Vrček 2007. godine a Maja Čikeš, Anita Hafner i Karolina Maduna Valkaj 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

L'OREAL i UNESCO će u sklopu proslave 10. godišnjice projekta sutra dodijeliti i pet međunarodnih nagrada "For Women in Science" priznatim znanstvenicama koje su svojim znanstvenim radovima revolucionarizirale znanost. Kandidatkinje je predlagala mreža od 1.000 vodećih svjetskih znanstvenika a pet je dobitnica izabrala 15-eročlana stručno-znanstvena komisija. Nagradu u visini 100.000 američkih dolara primit će prof. Lihad Al-Gazali iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, asist.prof. V. Narry Kim iz Republike Koreje, prof. Ada Yonath iz Izraela, prof. Ana Belen Elgoyhen iz Argentine i prof. Elizabeth Blackburn iz Sjedinjenih Američkih Država.

Dodjeljivanjem međunarodnih stipendija i nagrada na svakom kontinentu odnosno u svakoj svjetskoj regiji UNESCO-a, program "For Women in Science" podupire ideju da znanstvenice širom svijeta djeluju u iznimno različitim okolinama. Pokretači projekta potpuno su svjesni da problem mnogih znanstvenica nije pomanjkanje znanja, već manjak sredstava za okončanje studija i obrazovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara