Projekt "Priče iz davnine" na festivalu u Teksasu

INTERNET stranice multimedijalnog projekta "Priče iz davnine" ušle su u konkurenciju festivala "SXSW Interactive", koji će se održati od 7. do 11. ožujka u Austinu, u Teksasu.

Web stranice, napravljene prema slavnoj zbirci bajki Ivane Brlić Mažuranić, finalist su prestižnog festivala u Teksasu, izvijestila je danas zagrebačka Bulaja naklada, nositelj tog međunarodnog projekta.

Festivalske nagrade Web Awards dodjeljuju se u dvadesetak kategorija, a ´Priče iz davnine´ nominirane su u kategoriji animacije.

Među pet finalista koje je odabrao festivalski žiri u kategoriji u kojoj su i ´Priče iz davnine´ su i web stranice i svjetski poznate tvrtke ´Lego´.

U ostalim kategorijama (umjetnost, glazba, obrazovanje, eksperiment, film, igre), među ostalim, su stranice filmova ´Ledeno doba´, Terminator 3´, ´Minority Report´, serijala ´Obitelj Soprano´ te Muzeja umjetnosti u Hustonu.

Osim nagrada po kategorijama dodjeljuje se i People´s Choice Award, prema rezultatima glasovanja na Internetu.

Jubilarni, deseti festival SXSW (South by South West) Interactive održava se u Austin Convention Centru, a svečanost dodjele nagrada bit će 9. ožujka.

Riječ je o jednom od najvažnijih događaja i nagrada u području novih medija u SAD-u i u svijetu, koji okuplja profesionalce i producente te još neafirmirane talente, ističu u Bulaja nakladi.

Uz interaktivni festival, za koji je najavljeno i predavanje najinovativnijeg web dizajnera na svijetu Joshue Davisa, održat će se još ´SXSW Film´ i ´SXSW Music´ te sajam koji je postao mjesto susreta neovisnih filmaša s producentima.

Multimedijalni projekt ´Priče iz davnine´ sastoji se od osam animiranih interaktivnih priča, igara i animiranih filmova. Putem Interneta za projekt je okupljeno sedam ekipa iz inozemstva (animatora, ilustratora, glazbenika, glumaca, prevoditelja iz SAD-a, Kanade, Škotske, Australije, Danske, Njemačke, Rusije, Francuske) te jedan iz Hrvatske. Svaka ekipa jednu je od priča iz zbirke bajki prenijela u digitalni svijet.

Prošle godine objavljen je prvi CD-rom s četiri bajke, a u travnju 2003. objavit će se i njegov drugi dio s preostalim radovima. Tijekom ove godine projekt bi se trebao objaviti na DVD-u i VHS-u, a planira se objaviti i slikovnice na stranim jezicima s ilustracijama preuzetim iz tih animacija. Projekt je dosad s uspjehom sudjelovao na desetak međunarodnih festivala, od Rio de Janeira do Annecyja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara