Otvorena istraga o kemijskim napadima u Siriji: "Ako se navodi dokažu, Britanija će razmisliti o akciji"

Otvorena istraga o kemijskim napadima u Siriji: "Ako se navodi dokažu, Britanija će razmisliti o akciji"
Foto: Hina
 
SVJETSKI promatrač kemijskog oružja istražuje je li takvo oružje bilo korišteno u nedavnim napadima na sirijsku pobunjeničku enklavu istočnu Gutu, a Velika Britanija mogla bi se pridružiti američkim udarima na Siriju ako se takvi navodi dokažu. 
 
Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Den Haagu u nedjelju je otvorila istragu o izvještajima o opetovanoj upotrebi klornih bombi ovog mjeseca na tom području koje se nalazi u blizini Damaska, otkrili su Reutersu diplomatski izvori.
 
Lokalne vlasti objavile da je u kemijskom napadu u nedjelju ubijeno jedno dijete
 
Politički čelnici Francuske, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva ovog mjeseca rekli su da bi podržali ciljanu vojnu akciju protiv Damaska ako će biti dokaza o upotrebi kemijskog oružja vojske predsjednika Bašara al-Asada. 
 
Među napadima koje će OPCW istraživati je onaj u nedjelju, za koji lokalne zdravstvene vlasti tvrde da je u njemu ubijeno dijete i da je uzrokovao simptome koji odgovaraju izloženosti kloru.
 
Upotreba tog kemijskog elementa kao oružja zabranjena je 1997. godine.
 
Velika Britanija će "ozbiljno razmisliti o akciji"
 
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da njegova zemlja neće mirno promatrati kemijske napade. 
 
"Ako znamo da se to dogodilo i to možemo pokazati te ako postoji prijedlog za akciju u kojoj bi Velika Britanija mogla biti korisna, tada mislim da ćemo o tome ozbiljno razmisliti", rekao je Johnson.
 
Ujedinjeni narodi ranije su optužili sirijsku vladu za napade plinom sarinom. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara