Promatrači: Erdoganu je u pobjedi pomoglo ograničavanje slobode govora, medija i okupljanja

Promatrači: Erdoganu je u pobjedi pomoglo ograničavanje slobode govora, medija i okupljanja
Foto: Hina/EPA

Pretjerana medijska pokrivenost i izvanredno stanje dali su prednost predsjedniku Redžepu Tayyipu Erdoganu na izborima u Turskoj, objavili su izborni promatrači. "Trenutni predsjednik i njegova stranka su uživali pretjeranu prednost", stoji u zaključcima promatračke misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE). 

"Restrikcije temeljnih sloboda kojima smo svjedočili imale su utjecaj na ove izbore", rekao je Ignacio Sanchez Amor, koordinator promatrača OESS-a. Posebno je istaknuo ograničavanje slobode govora, medijskih sloboda i slobode okupljanja. Osudio je i to što je dvojici njegovih promatrača zabranjen ulaz u zemlju. 

Više od 300 glasača priopćilo kako su "glasači imali pravi izbor"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos tome, više od 300 promatrača priopćilo je kako su "glasači imali pravi izbor" na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Erdogan i njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) jučer su pobijedili na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, nadvladavši oživljenu oporbu koja je proteklih tjedana postigla značajan napredak i izgledala sposobno za preokret, prenosi Reuters. 

Erdogan je osvojio 52,5 posto glasova u predsjedničkoj utrci, pošto je prebrojano više od 99 posto glasačkih listića. Njegova stranka AKP osvojila je 42,5 posto na parlamentarnim izborima, a ojačali su je njezini nacionalistički saveznici koji su premašili očekivanja i osvojili 11,1 posto i time vladajućoj koaliciji osigurali parlamentarnu većinu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara