Promatrači: Erdoganu je u pobjedi pomoglo ograničavanje slobode govora, medija i okupljanja

Promatrači: Erdoganu je u pobjedi pomoglo ograničavanje slobode govora, medija i okupljanja
Foto: Hina/EPA

Pretjerana medijska pokrivenost i izvanredno stanje dali su prednost predsjedniku Redžepu Tayyipu Erdoganu na izborima u Turskoj, objavili su izborni promatrači. "Trenutni predsjednik i njegova stranka su uživali pretjeranu prednost", stoji u zaključcima promatračke misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE). 

"Restrikcije temeljnih sloboda kojima smo svjedočili imale su utjecaj na ove izbore", rekao je Ignacio Sanchez Amor, koordinator promatrača OESS-a. Posebno je istaknuo ograničavanje slobode govora, medijskih sloboda i slobode okupljanja. Osudio je i to što je dvojici njegovih promatrača zabranjen ulaz u zemlju. 

Više od 300 glasača priopćilo kako su "glasači imali pravi izbor"

Usprkos tome, više od 300 promatrača priopćilo je kako su "glasači imali pravi izbor" na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Erdogan i njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) jučer su pobijedili na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, nadvladavši oživljenu oporbu koja je proteklih tjedana postigla značajan napredak i izgledala sposobno za preokret, prenosi Reuters. 

Erdogan je osvojio 52,5 posto glasova u predsjedničkoj utrci, pošto je prebrojano više od 99 posto glasačkih listića. Njegova stranka AKP osvojila je 42,5 posto na parlamentarnim izborima, a ojačali su je njezini nacionalistički saveznici koji su premašili očekivanja i osvojili 11,1 posto i time vladajućoj koaliciji osigurali parlamentarnu većinu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara