PROMATRAČI UN-A U NEDJELJU ODLAZE S POLUOTOKA PREVLAKE

Pripadnici promatračke misije UNa na Prevlaci (UNMOP) u nedjelju će izvršiti i službenu primopredaju područja Prevlake predstavnicima hrvatske Vlade, čime će se najjužniji hrvatski poluotok vratiti pod puni suverenitet Republike Hrvatske.L

Svečanoj primopredaji objekata, koje je na Prevlaci koristila misija UN-a, nazočit će i premijer Ivica Račan. On bi se trebao obratiti nazočnima, te obići područje poluotoka koje se vraća pod hrvatski suverenitet.

Završetak misije UNMOP-a omogućen je potpisivanjem Protokola između Vlade Republike Hrvatske i Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije o privremenom režimu uz južnu granicu između dviju država.

Protokol o privremenom režimu potpisali su u utorak na graničnom prijelazu Konfin ministri vanjskih poslova RH i SRJ Tonino Picula i Goran Svilanović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protokol predviđa zajedničku ophodnju morske granice, te demilitarizaciju pograničnog područja koja će se protezati 5 km u dubinu hrvatskog i 3 km u dubinu crnogorskog teritorija

U ime Vlade ceremoniji na Prevlaci nazočit će i ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, ministar zdravstva Andro Vlahušić, ministrica turizma Pave Župan Rusković i ministrica u Vladi Gordana Sobol.

Odlaskom misije UNMOP-a s Prevlake, završit će i posljednja mirovna misija UN-a u Hrvatskoj. UNMOP, koji je u početku djelovao pod mandatom UNPROFOR-a, a zatim UNCRO-a, od 1996. godine postaje neovisna misija koja je nadzirala područje plave i žute demilitarizirane zone. Pristup tom prostoru Prevlake bio je zabranjen svima. Posljednja misija UN-a u Hrvatskoj bila je najmanja misija UN-a na svijetu - na Prevlaci je bilo raspoređeno 27 vojnih promatrača UN- a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara