Promatranje Marsa za građanstvo u srijedu, 27. kolovoza

ASTRONOMSKO društvo Beskraj iz Zagreba, u suradnji s drugim astronomskim društvima, organizira u srijedu, 27. kolovoza, promatranje planeta Marsa iz nekoliko gradova diljem Hrvatske.

Baš će toga dana Mars biti u opoziciji, što znači da se tada nalazi najbliže Zemlji.

Ovogodišnja opozicija Marsa posebno je zanimljiva jer Mars u posljednjih 60.000 godina nikada nije bio toliko blizu našem planetu.

Naravno, Mars je i u tom razdoblju ponekad bio skoro toliko blizu Zemlji kao i ove godine, ali sada će biti neznatno bliže (za nekoliko tisuća kilometara, doslovno ništa u astronomskim relacijama), ističu u Astronomskom društvu Beskraj.

Zbog svoje blizine Mars će na nebu prividno izgledati veći nego u drugim opozicijama, a to je odlična prilika da se bolje vide površinski detalji na crvenom planetu.

Promatranje Marsa organizirano je da bi građani mogli vlastitim očima (i uz pomoć teleskopa koje će postaviti astronomska društva na mjestima promatranja) vidjeti kako izgleda taj planet.

Mars je lako vidjeti i tzv. golim okom u večernjim satima - on je najsjajnija crvenkasta točka ("zvijezda") na nebu, no teleskopom će se moći vidjeti detalji na površini Marsa: polarna kapa, svjetliji i tamniji dijelovi, a možda i oblaci na rubu diska.

Pozivaju se svi građani da se iduće srijede pridruže promatranjima na sljedećim mjestima u 21 sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagreb (Astronomsko društvo Beskraj), na nasipu na zapadnoj strani Jaruna.

Split (organizira Astronomska sekcija Fizikalnog društva Split) na plaži Žnjan, na poluotoku između dviju uvala, 50 metara ispred spasilačke promatračnice, u razini Papina velikog križa i novih zgrada.

Split (organizira Zvjezdarnica "Zvjezdano selo Mosor") na Zvjezdarnici "Zvjezdano nebo Mosor".

Rijeka (organizira Akademsko astronomsko društvo Rijeka) na riječkoj Zvjezdarnici, Sveti križ 33.

Virovitica (organizira Astronomski klub O.Š. V.Nazor).

Okrug Gornji, Čiovo (organizira astronom amater Berislav Bračun) na okruškoj plaži, kod "Cafe del Mar".

Vidulini, Istarska županija (organizira Astronomska udruga Vidulini).

Beli Manastir (organizira Astronomsko društvo "Giordano Bruno") na Sportskom igralištu 2. srednje škole u Belom Manastiru.

Koprivnica (organizira Astronomsko društvo Koprivnica) na Vinici na Bilogori.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara