VIDEO IZ SPLITA Gužve diljem zemlje, ako danas idete na put, očekujte kaos

VIDEO IZ SPLITA Gužve diljem zemlje, ako danas idete na put, očekujte kaos

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj

VRHUNAC gužvi očekuje se danas, 29. srpnja od najranijih jutarnjih sati, javio je HAK čiju prometnu prognozu prenosimo. U Splitu je veliki krkljanac, posebno u smjeru trajektne luke. Grad je krcat turistima koji se pokušavaju dokopati trajekta i katamarana.

Sve karte za katamarane su rasprodane. Očekuje se da će danas proći najmanje 40 tisuća turista i 4 tisuće vozila.

Kapetan Grgić je rekao kako najveći interes vlada za Supetrom, Visom i Hvarom.

Bilježi se lagani porast u odnosu na prošlu godinu i očekuje se kako će se ove godine premašiti broj od 5 milijuna prolazaka kroz luku.
Najveći broj turista ponovno će doći iz zapadnoeuropskih država, Austrije, Češke, Slovačke i drugih zemalja. U Njemačkoj u četvrtak počinju praznici u pokrajini Baden-Württenberg, a u subotu u Bavarskoj iz kojih će se velik broj uputiti na Jadran na ljetni odmor ili će prolaziti kroz Hrvatsku do svojih odredišta na istoku Europe. Osim državljana iz Europske unije, mnogi građani Hrvatske, ali i susjednih zemalja (Slovenije, BIH, Srbije), krenut će na ljetni odmor.

Kilometarske kolone


Vrlo gust promet je na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, a kolone su na autocestama A1, A3 i A4, izvijestio je u subotu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Povremene kolone i zastoji su na autocesti A1 između čvorova Lučko i Bosiljevo u smjeru mora, a pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je duga oko kilometar, na autocesti A3 Bregana-Lipovac pred graničnim prijelazom Bajakovo kolona je oko pet i pol kilometara, a na autocesti A4 Goričan-Zagreb pred naplatom Sveta Helena kolona je oko 500 metara.

Na zagrebačkoj obilaznici (A3) prema naplati Lučko iz smjera Buzina kolona je duga oko tri kilometra, a na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Vrbovsko i Ravna Gora, na 24. kilometru u smjeru Rijeke, vozi se usporeno, zbog teretnoga vozila u kvaru.

Zbog radova na izgradnji autoceste u Sloveniji između Ptuja i graničnoga prijelaza (GP) Gruškovje u Sloveniji vozi se u kolonama uz zastoje te uz duža čekanja na GP Macelj na izlazu iz Slovenije.

Čekanja i zastoji

Danas, osim jakog prometa u smjeru istoka, bit će ga i u smjeru mora, sa značajnim čekanjima na sljedećim mjestima:

 •     A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa;
 •     autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;
 •     zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
 •     Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija;
 •     granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
 •     duž Jadranske magistrale (DC8)u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
 •     u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.


Subotnje gužve, u smjeru mora, počinju u ranim jutarnjim satima od 4 do 13 sati, a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba. Tijekom subote izrazito jak promet bit će na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera čvorova Jankomir i Buzin.

Tijekom nedjelje, 30. srpnja, najjači promet se očekuje tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

Gužve često i ponedjeljkom

Mnogi slušaju savjete Hrvatskog autokluba, pa putuju ponedjeljkom da bi izbjegli gužve, zbog čega često dolazi do zastoja i gužvi na glavnim cestovnim pravcima u oba smjera.

"Savjetujemo da za putovanje prema moru birate petak u prijepodnevnim satima ili subotu u poslijepodnevnim odnosno večernjim satima, dok za povratak s mora birate nedjelju prijepodne.

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge."
 
ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

    subota, 29. srpnja od 4 do 14 sata i
    nedjelja, 30. srpnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2017. godinu.

Zbog izvanrednih radova na Jadranskoj magistrali (DC8), dionici Split – Omiš, u Dućama, kod hotela Plaža-Duće, večeras 28./29. srpnja od 23:00 do 05:00 sati vozit će se jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila uz regulaciju semafora.

Državnom cestom DC1 u Kninu, do 31. srpnja, vozi se naizmjence, jednim trakom, a zabranjen je promet vozilima čija ukupna masa prelazi 5 tona, zbog radova na mostovima Bulin 1 i Bulin 2. Obilazak za autobuse: Knin-DC33-Vrbnik-ŽC6056-Oklaj-ŽC6055-DC59-Očestovo-DC1, a za teretna vozila: Knin-DC33-Drniš-Tromilja-DC56-Skradin-Bribirske Mostine-DC59 Kistanje-Očestovo-DC1.

Zatvorene ceste


Za sav promet zatvorene su ceste:

DC1 između Gornjeg Stupnika i Svetonedeljske ulice,
DC29, na dijelu od Novog Golubovca (raskrižje državnih cesta DC29 i DC35),
DC502 Smilčić-Pridraga.
Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:

DC1 u mjestu Mostanje, na dionici Sučević-Otrić kroz Otrić i u Kninu;
DC23 kroz Dugu Resu;
DC24 Bračak-Bedekovčina; DC24 od Zlatar Bistrice prema Konjščini vozi se usporeno (ograničenje brzine 30 km/h zbog oštećenog kolnika);
DC28 čvor Cugovec-Sveti Ivan Žabno;
DC2 u Vukovaru, u Kudeljarskoj ulici i Ulici Priljevo
DC66 na dionici Pula-Most Raša, na raskrižju s nerazvrstanom cestom za Radeki Polje u naselju Loborika i u naselju Marčana (do 17.kolovoza);
DC206 Valentinovo-Petrovsko.

U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.

SAVJETI HAK-a

Kako biste sebi i svojim suputnicima olakšali putovanje važno je:

 •     imati dovoljno tekućine (najbolje vode ili negaziranih sokova);
 •     odmoriti se i redovito se zaustavljati na za to predviđenim odmorištima;
 •     pravilno regulirati klima uređaj u vozilu;
 •     dobro se informirati;
 •     uživati u odlasku na odmor.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara