Prometni stručnjak o rotoru u Splitu: To treba odmah ukloniti da netko ne pogine

Prometni stručnjak o rotoru u Splitu: To treba odmah ukloniti da netko ne pogine
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL, Screenshot: YT

PRIVREMENI rotor u Splitu, sastavljen od velikih kamenih posuda za cvijeće, izazvao je dosta podsmijeha u javnosti.

Danas ga je komentirao i prometni stručnjak Željko Marušić koji kaže da se to treba što prije ukloniti jer predstavlja opasnost za promet.

Improvizirani kružni tok u Splitu, na raskrižju Puta Trstenika s Bračkom i Zajčevom ulicom, s plastičnim barijerama na vanjskom rubu i nabacanim betonskim žardinjerama, neodgovorno je i opasno poigravanje s prometnom sigurnošću, piše Marušić za Autoportal.

"Loše je i nedopustivo što u splitskoj gradskoj službi za promet postoje 'stručnjaci' kojima je moglo pasti na pamet ovakvo nebulozno rješenje. Stoga bi, da netko teško ne strada ili čak pogine, trebalo odmah, dakle već danas , ukloniti te betonske 'pitare', a umjesto njih postaviti zone usporenja i ublažavanja udara.

Nakon što se uklone 'pitari, predlažem da se na središnju kružnu površinu istovari pet kamiona 'žala', kakvo se koristi u građevinarstvu, te formira četiri kružna vijenca od žala, visine 20, 25, 30 i 40 cm, od vanjskog ruba prema središtu, a u središnjem dijelu kružnu uzvisinu 'žala visoku pola metra.

Time bi se, u zonama izlijetanja, gdje su sad pogibeljni 'pitari', stvorila poželjna površina za usporenje i ublažavanje, kako se radi u auto-moto sportu, minimizirali rizici ozljeda te uklonila pogibelj. Usto na svim dolaznim pravcima treba postaviti ograničenje brzine od 10 km/h te po tri vibracijske trake, u funkciji uspornika i upozorenja", piše Marušić.

Pogledajte i ovo: Suludo ponašanje vozača u Zagrebu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara