Prometni stručnjak: Sutkinju koja je Horvatinčića oslobodila treba doživotno isključiti iz pravosuđa

Prometni stručnjak: Sutkinju koja je Horvatinčića oslobodila treba doživotno isključiti iz pravosuđa

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

PROMETNI stručnjak Željko Marušić medijima je poslao priopćenje u kojemu je napisao kako sutkinju koja je oslobodila Horvatinčića treba maknuti iz pravosuđa.

Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

"Ovo je nacionalna sramota, sutkinju koja je Horvatinčića oslobodila krivnje treba doživotno isključiti iz pravosuđa

Nacionalna sramota, najlogičniji je zaključak presude kojom je sutkinja Maja Šupe, na Općinskom sudu u Šibeniku, krivnje oslobodila Tomislava Horvatinčića koji je 2011., luksuznim gliserom, u moru kod Šibenika, punom brzinom naletio na jedrilicu i masakrirao talijanski bračni par.

To još jednom, sada dramatično, pokazuje da je u pravosuđu primarni zloćudni tumor svih problema u prometu, a sve ostale teške nepravilnosti tek su metastaze. No, sada je vrag zbilja odnio šalu.

Nastranu to što sve na daljinu zaudara na strašnu nepravdu i potpuno je nevjerodostojno, a usto kontradiktorno Horvatinčićevim izjavama iz 2011. te se kosi s bitnim elementima prometne sigurnosti. Nije ključni problem ni u tome što su kinematika i dinamika sudara u suprotnosti s logikom kojom se rukovodila sutkinja Šupe. Nažalost i vještaci.

Gliser, naime, za razliku od automobila, nema upravljački trapez ni prilagođenu geometriju kotača (kutove usmjerenosti i zatura), koji osiguravaju da i puštanjem volana auto drži pravac. A kontakt s podlogom nije trenjem, nego hidrodinamički, pa puštanjem upravljača (kormila) iz ruku gliser teško zadržava pravac, čak i na mirnom moru.

Ako je Horvatinčić upravljao gliserom, a nije blokirao upravljač (kormilo) u središnjem položaju i snagu motora u području visoke snage, odnosno glisirao na "autopilotu" kako su mnogi utemeljeno pretpostavljali, pri "kratkotrajnom gubitku svijesti" gliser bi se ponašao bitno drukčije nego što se, po izjavama svjedoka i vještačenju, dogodilo.

Čak i da se dogodilo kako je "kopernikanskim obratom" sada izjavio Horvatinčić, i što valjda nikome, osim sutkinji Šupe i involviranim vještacima, ne zvuči nimalo vjerodostojno, to ga ne amnestira teške krivnje, zbog velike neodgovornosti.

Kako itko narušena zdravlja, a padanje u nesvijest to implicira (samo jedan takav slučaj kandidatu za pilota onemogućava dobivanje letačke dozvole), smije otpustiti brutalnu snagu pogonskih motora i velikom brzinom zaglisirati akvatorijem, u kojem se mogu očekivati brodice, jedrilice, surferi, čak i neodgovorni plivači?!

Ovo je nezamislivi skandal

Ovdje je riječ o nezamislivom, nepoštenom i vrlo opasnom pravosudnom presedanu, skandalu par excellence. Što ako se, istom logikom, oni koji protutnje kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrte nekoliko djece ubuduće počnu izvlačiti da su to napravili zbog stanja tzv. sinkope, odnosno kratkotrajnom stanju bez svijesti? I što ako ih drugi suci, logikom sutkinje Šupe, počnu zbog toga oslobađati krivnje? Koliko bi to osokolilo najteže prometne prijestupnike i recidiviste, produljilo crni niz, izazvalo kaos i zebnju svih vozača koji poštuju propise, otežalo djelovanje prometne policije…

Ponavljam, vrag je odnio šalu! Hrvatsko se pravosuđe, ako je to uopće više moguće, teško osramotilo, ali još gore, i cijela Hrvatska. Kako će više ijedan građanin vjerovati pravosuđu, što će stranci misliti o nama i koliko će, zbog negativnog utjecaja na prometnu kulturu, biti više bezobzirnih prometnih prijestupnika i smrtno stradalih? Sutkinju Šupe treba doživotno isključiti iz pravosuđa, a netko bi trebao lupnuti šakom o stol i uzviknuti - dosta!

Željko Marušić
prometni stručnjak"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara