PROMETNO ZAGAĐENJE POVEZANO S TEŠKIM NAPADAJIMA ASTME

Astmatična djeca izložena plinovima koje ispuštaju automobili imaju teže napadaje astme, upozorili su liječnici.

Kod djece 80 posto napadaja uzrokuju virusi - najčešće virus obične prehlade. Istraživači iz bolnice St. Mary u Portsmouthu u južnoj Engleskoj, otkrili su da izloženost dušikovu dioksidu (NO2) iz automobilskih ispusnih cijevi pojačava napadaje.

"Smanjuje se funkcija pluća, a simptomi se pojačavaju nakon zaraze virusom. Simptomi se mogu pojačati čak 200 posto", rekao je pulmolog dr. Anoop Chauhan.

NO2 je uobičajen, a glavni izvor u zatvorenom prostoru su plinske peći, a vani promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Chauhan i njegovi kolege mjerili su izloženost tim plinovima 114 astmatične djece u dobi od 8 do 11 godina iz nepušačkih obitelji. Otkrili su snažnu povezanost zagađenja dušikovim dioksidom i jačine napadaja.

U svijetu od astme pati 150 milijuna osoba, a svakih deset godina broj oboljelih poveća se za 50 posto, rekao je Chauhan dodajući da bi studija objavljena u medicinskom časopisu The Lancet mogla biti vrlo bitna u javnom zdravstvu.

Astma oštećuje dišne puteve kroz koje zrak putuje u pluća i izlazi iz njih. Do napadaja astme dolazi kad dišni putevi oteknu i kad dođe do spazma koji blokira slobodan prolaz zraka. Oboljeli od astme kašlju, hripaju i imaju kratak dah. Svaki jači napadaj astme za njih bi mogao biti smrtonosan. Prehlada, gripa, dim cigarete, pelud, stres i zagađenje mogu izazvati napadaj. Za astmu nema lijeka, ali može se kontrolirati lijekovima.

(Hina) dgk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara