Promjena Ustava: Ako dijaspora želi na izbore, neka dođe glasati u Hrvatsku

Promjena Ustava: Ako dijaspora želi na izbore, neka dođe glasati u Hrvatsku

Tekst: R.R.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

OPORBENI zastupnici iz SDP-a, HNS-a i IDS-a u svom prijedlogu ustavnih promjena zalažu se da se prijedlog Vlade o pravilima referenduma za Europsku uniju proširi i na parlamentarne i na predsjedničke izbore.

Podsjetimo, HDZ je prvi puta nakon Domovinskog rata priznao kako postoji nesrazmjer oko glasova hrvatske dijaspore te su se založili da se u izmjenama Ustava ubaci i stavka da se za ulazak u EU odlučuje većinom birača koji su glasovali u Hrvatskoj. Zoran Milanović, Radimir Čačić i Ivan Jakovčić zalažu se da se to pravo proširi i na sve druge izbore.

Vojska izvan granica samo s visokom suglasnosti u Saboru

"U skladu s tim prijedlogom tražimo i ukidanje posebnih biračkih mjesta u inozemstvu. Prema tome birači iz dijaspore svoje biračko pravo, bez obzira o čemu se izjašnjavaju, ostvarivali bi isključivo u Hrvatskoj" poručila je danas saborska oporba u svojem prijedlogu ustavnih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako protive se prijedlogu vladajućih prema kojem bi Sabor vojsku izvan hrvatskih granica salo natpolovičnom većinom. Naime do sada je trebala dvotrećinska većina svih zastupnika.

"Pa valjda nitko ne bi htio poslati vojsku u opasne misije bez visoke suglasnosti u Saboru", poručio je Milanović.

Kulturniji Sabor kad uđemo u Europu

No iznošenju ustavnim promjena prethodila je izjava Milanovića, koja se protumačila incidentom, prema mišljenju potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa. Milanović je u uvodu rekao kako će se u Saboru govoriti kulturnije kada uđemo u Europu. Takva izjava je po Šeksu "neumjesna opaska".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara