Pronađen drevni virus HIV-a

Tekst: N.Š.
Foto: Ilustracija

ZNANSTVENICI  su pronašli ostatke drevnog virusa HIV-a u genomu dvoprstog ljenivca što pokazuje da su se slični virusi počeli pojavljivati kod sisavaca prije 100 milijuna godina, javlja Science Daily.

Tim oksodforskih znanstvenika objavio je svoje istraživanje u ovotjednom časopisu Science gdje tvrde kako su naišli na retrovirus koji je prethodio nastanku HIV-a.

"Pronalazak fosiliziranih ostataka takvog virusa je nevjerojatna sreća. Ovaj ljenivac je geografski i genetski izoliran stoga nam njegov genom daje uvid u povijest sisavaca, njihov imunološki sustav i tipove virusa s kojima su se morali nositi", rekao je doktor Aris Katzourakis s oksfordskog odjela za zoologiju.

Katzaurakis kaže kako su slični virusi nađeni u genomima zečeva i lemura, ali ovaj novi pronalazak pokazuje da su kompleksni retrovirusi napadali imunološki sustav sisavaca od početaka njihove evolucije.

Ovo istraživanje moglo bi pomoći u borbi protiv raznih vrsta virusa, uključujući i HIV: Znanstvenicima će to pomoći i u shvaćanju koji potencijalno opasni virusi mogu prijeći s jedne vrste na drugu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara