Pronađen fosil najstarijeg poznatog tobolčara

FOSIL najstarijeg poznatog pretka suvremenih tobolčara pronađen je u sjeveroistočnoj Kini, piše časopis New Scientist.

Znanstvenici pretpostavljaju da je kostur životinje veličine miša, nazvane Sinodelphys szalayi, koji je otkriven u stjenovitom području Yixian, 50 milijuna godina stariji od najstarijega dosad otkrivenoga kostura pretka tobolčara.

U istom stjenovitom području, starom 125 milijuna godina, pronađeni su i ostaci dosad najstarijeg poznatog sisavca s placentom, nazvanoga Eomaia scansoria.

Pronalazak ostataka tih životinja na istome mjestu snažno podupire teoriju po kojoj su se te dvije važne grane sisavaca razvile na području Euroazije, a zatim proširile na ostatak svijeta, misli voditelj znanstvene ekipe Zhe-Xi Luo iz Prirodoslovnog muzeja Carnegie u Pittsburghu.

Neki znanstvenici ne vjeruju u tu teoriju, ali se i oni slažu da je najnoviji pronalazak fosila vrlo važan, djelomice i zbog činjenice da fosil dokazuje da su se ti rani preci tobolčara mogli penjati po drveću kao i prve životinje s placentom.

"To daje posve drugu sliku evolucije sisavaca", misli paleontolog Tom Rich, stručnjak za rane sisavce u Muzeju Victoria u Melbourneu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad najstariji pronađeni fosil sisavca iskopan je u Teksasu, a potječe iz razdoblja od prije 225 milijuna godina. Budući da je fosil životinje s placentom Eomaia scansoria star 125 milijuna godina, znanstvenici su zaključili da su se dvije grane sisavaca vjerojatno razdvojile u neko doba između ta dva razdoblja.

Zubi fosila životinja koje su nalikovale tobolčarima, stari oko 110 milijuna godina, pronađeni su i u SAD-u, ali je sve do danas najstariji potvrđeni kostur pretka tobolčara, primjerak star 75 milijuna godina, pronađen u Mongoliji.

Pronalazak 125 milijuna godina starog Sinodelphys szalayi dobro se u klapa u pretpostavke o razvoju sisavaca, iako se još ne zna kad su se grane razdvojile.

Ipak, Tom Rich misli da još nije pronađen dovoljan broj ostataka ranih sisavaca da bi se zaključilo kako su se oni najprije razvili na euroazijskom kontinentu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara