Na Balkanu se oduvijek nosi zlato: U Bugarskoj pronađen najstariji zlatni predmet u povijesti

Na Balkanu se oduvijek nosi zlato: U Bugarskoj pronađen najstariji zlatni predmet u povijesti

Foto: 123rf

BUGARSKI arheolozi su u nalazištu na jugu zemlje pronašli zlatnu perlicu koja je vjerojatno najstariji zlatni predmet ikada otkriven.

Perlica promjera četiri milimetra pronađena je u ostatcima prapovijesnog naselja, i datirana na razdoblje oko 4.500 ili 4.600 godina prije Krista.

To je čini oko 200 godina starijom od dosad najstarijeg pronađenog zlatnog nakita koji je 1972. godine pronađen u gradu Varni na obali Crnog mora, također u današnjoj Bugarskoj.

"Nimalo ne sumnjam da je starija od zlata iz Varne", rekao je Yavor Boadzhiev, znanstvenik s Bugarske akademije znanosti. "Ovo je vrlo važno otkriće. To je sićušan komad zlata, ali dovoljno velik da pronađe mjesto u povijesti."

Boyadzhiev vjeruje kako je perlica nastala baš na mjestu gdje je pronađena, pokraj suvremenog bugarskog grada Pazardzihka, gdje se nalazilo prvo urbano naselje u Europi. Naseljavali su ga ljudi "visoke kulture" koji su tamo doselili iz Male Azije prije otprilike 8 tisuća godina.

"Radi se o mjestu koje je tisuću godina starije od Sumera", dodaje Boyadzhiev.

Bit će izložena u lokalnom muzeju

Perlica, teška 15 centigrama, iskopana je prije dva tjedna u temeljima male kuće koja je ondje stajala kada su metali poput bakra i zlata tek ulazili u uporabu.

Na istom je nalazištu pronađeno i oko 150 porculanskih figurica ptica, što ukazuje na to da su lokalni stanovnici vjerojatno štovali životinje. Naselje je uništeno oko 4100 godina prije Krista u invaziji plemena koja su stigla sa sjeveroistoka.       

Kada prođe temeljitu analizu i definitivno potvrđivanje starosti, perlica će biti izložena u lokalnom muzeju u gradu Paradzhiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara