Pronađen planet sličan Zemlji

ASTRONOMI su pronašli novi planet koji nalikuje Zemlji. Planet se nalazi izvan našeg solarnog sustava, a nagađa se kako bi na njegovoj površini moglo biti vode u tekućem obliku, prenosi BBC.

Novootkriveni planet nalazi se u orbiti jedne od zvijezda slabijeg intenziteta - Gliese 581, koja se nalazi u zvijezđu Vaga, te je 20,5 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje. Planet je otkriven pomoću teleskopa iz Čilea.

Svoju zvijezdu planet obilazi za samo 13 dana, a nalazi joj se 14 puta bliže nego što se Zemlja nalazi Suncu. No, s obzirom da je Gliese 581 manja i hladnija od Sunca, na planetu, prema mišljenju znanstvenika, otprilike je jednaka temperatura kao i na Zemlji.

Znanstvenici su rekli kako smatraju da bi blage temperature na planetu mogle značiti kako voda postoji u tekućem obliku, a nisu isključili ni mogućnost postojanja života pod vodom.

"Proračunali smo kako je interval u kojem se kreću temperature na ovoj 'super-Zemlji' između 0 i 40 stupnjeva celzijusa, a u tim uvjetima voda je tekuća. Također, radijus planeta je otprilike samo 1,5 puta veći od radijusa Zemlje, što ukazuje na činjenicu da je planet ili stjenovitog sastava, poput naše Zemlje, ili prekriven oceanima." - rekla je Stephane Udry sa ženevskog Observatorija.

Planet će sada postati metom brojnih znanstvenih istraživanja i svemirskih misija. Biti će postavljeni teleskopi koji će nadzirati da li postoje naznake bioloških procesa na planetu, a u atmosferi novog planeta tražit će se plinovi poput metana, pa čak i markeri klorofila - ključnog za fotosintezu kod biljaka.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara