Pronađeni najstariji čovjekovi tragovi

TALIJANSKI znanstvenici vjeruju da su pronašli najstarije otiske čovjekove noge na svijetu, iz vremena od prije 325 do 385 tisuća godina, piše časopis "Nature".

Otisci nogu otkriveni su na trima fosiliziranim stazama u području vulkanskih stijena Roccamonfina u južnoj talijanskoj regiji Campania.

Profesori Paolo Mietto, Marco Avanzini i Giuseppe Rolandi smatraju da su to prvi otkriveni ljudski tragovi iz razdoblja srednjeg pleistocena, prije 11 tisuća do 2 milijuna godina.

Iako je određivanje vremenskoga razdoblja iz kojega tragovi potječu provizorno, talijanski znanstvenici smatraju da su to najstariji do sada otkriveni čovjekovi tragovi.

Na vrludavim stazama, poznatima među lokalnim pučanstvom pod nazivom "vražji putevi", nalazi se desetak jasno vidljivih otisaka nogu, dugih 20 i širokih 10 centimetara. Znanstvenici na temelju tih tragova zaključuju da ljudi koji su ih ostavili nisu bili viši od 1,5 metara, da su se kretali uspravno i da su ruke koristili samo za pridržavanje pri hodu uz obronke vulkana.

Na nekim se tragovima vide otisci pete i stopala, a male udubine znanstvenici smatraju otiscima nožnih prstiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara