Propadaju "Svjetski otoci" u Dubaiju

Propadaju "Svjetski otoci" u Dubaiju

Tekst: I.Ka.
Foto: NASA
Video: YouTube

AMBICIOZAN projekt koji je pokrenut 2003. godine u Dubaiju trebao je izgledati kao slika svijeta iz svemira sastavljena od stotinu otočića. Naime, "Svjetski otoci" trebali su biti naseljeni elitnim zgradama i vilama, koje bi ugošćavale poznate i slavne osobe, čak su Angelina Jolie i Brad Pitt bili zainteresirani za kupnju "Etiopije", jednog od otočića.

Glamurozno zamišljen projekt počeo je propadati. Temelji otoka su napravljeni u pet godina, a u projekt su uložene milijarde američkih dolara i milijarde prostornih metara pijeska te milijuni tona kamenja, izgrađeni su i lukobrani koji štite otoke od valova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitor Dubai World Islands, vlasnik Nakheel Propertiesa, zahvaljujući gospodarskoj krizi 2009. godine zatražio je odgodu naplate duga od 26 milijardi dolara, a projekt službeno stoji na odgodi.

Iako je projekt od 2008. godine službeno odgođen do daljnjeg, otoci se ubrzano približavaju jedan drugome i postepeno tonu, a konstrukcija umjetnih otoka oštetila je podmorje, prenosi Daily Mail.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara