Demokrati i republikanci protiv Trumpa: Propao pokušaj ukidanja Obamacarea

Demokrati i republikanci protiv Trumpa: Propao pokušaj ukidanja Obamacarea
Foto: 123rf
 
JOŠ dvoje američkih republikanskih zastupnika usprotivilo se u utorak stranačkom prijedlogu koji bi trebao zamijeniti Obamacare, što znači da zakon u predloženom obliku ne može proći u Kongresu.
 
"Nažalost, sada je posve jasno da pokušaj ukidanja i zamjene propalog Obamacarea neće proći", rekao je vođa senatske većine Mitch McConell.
 
Nakon što republikanski zakon nije prošao, predsjednik Donald Trump ponovo je pozvao svoje stranačke kolege da ukinu Obamacare i rade na prijedlogu koji bi dobio potporu demokrata.
 
"Republikanci trebaju odmah UKINUTI propali ObamaCare i raditi na novom planu zdravstvenog osiguranja od nule. Demokrati će nam se priključiti!", napisao je na Twitteru Trump.
 
Republikanski zakon bi doveo do ukidanja osiguranja za oko 20 milijuna ljudi
 
Dvoje senatskih konzervativaca objavilo je samo nekoliko sati ranije da neće poduprijeti najnoviju verziju prijedloga kojim bi se zamijenio zakon o zdravstvenom osiguranju bivšeg predsjednika 
Baracka Obame iz 2010. Nakon što su se senatori Mike Lee i Jerry Moran priključili Susan Collins i Radnu Paulu, uz već postojeće protivljenje demokrata, McConell više nema dovoljno glasova da 
progura republikanski zakon u senatu sa stotinu mjesta.
 
To je posljednji u nizu neuspjeha republikanaca, unatoč tome što imaju većinu i u senatu i u predstavničkom domu Kongresa. Do njega je došlo sedam godina od obećanja biračima da će ukinuti Obamacare budu li kontrolirali parlament i Bijelu kuću. No, ankete pokazuju da javnost želi Obamin zakon više nego republikanske alternative.
 
Kongresni odbor za proračun izračunao je da bi republikanski zakon doveo do gubitka osiguranja za 18 do 23 milijuna ludi. Republikanci uporno tvrde da Obamacare košta previše, a demokrati ustraju u tome da neće surađivati s republikancima na novom zakonu koji bi ukinuo Obamacare, nego samo na tome da ga se popravi. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara